Τρίτη 5 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ
Θέατρο που ανοίγει ορίζοντες στην ταξική συνειδητοποίηση

Η παράσταση «Τρόμος και αθλιότητα στο Γ'Ράιχ», παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο το βράδυ στον Περισσό

Αποψη από τη γεμάτη αίθουσα συνεδρίων το Σάββατο το βράδυ
Αποψη από τη γεμάτη αίθουσα συνεδρίων το Σάββατο το βράδυ
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι απόμαχοι της δουλειάς, οι νέοι «διψάνε» για καλές θεατρικές παραστάσεις που έχουν ένα σημαντικό μήνυμα να μεταφέρουν. Και η τέταρτη εκδήλωση του δεύτερου κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του 3ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στις 27 και 28 Απρίλη, για τον κορυφαίο μαρξιστή διανοητή, δραματουργό, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ, με τίτλο «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν», γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το Σάββατο το βράδυ η αίθουσα συνεδρίων στον Περισσό ήταν κατάμεστη για την παράσταση ο «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ», που παρουσίασε η 23μελής θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, σε σκηνοθετική επιμέλεια και διδασκαλία Δημήτρη Παπακωνσταντίνου και μετάφραση της Αγγέλας Βερυκοκάκη.

Μέσα από 24 διαφορετικές σκηνές του ομώνυμου έργου του Μπρεχτ που έδεναν αρμονικά σε ένα αδιαίρετο σύνολο και με ένα πολύ έξυπνο τέχνασμα το «τανκ του ναζισμού» απ' όπου βγαίνει ο «αφηγητής ναζιστής», οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, εργάτες, νέοι, φοιτητές, αγωνιστές του λαϊκού κινήματος δίνοντας την ψυχή τους, απέδωσαν τη διαχρονική διδαχή του Μπρεχτ, που εξηγεί πώς ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, το πραγματικό δημιούργημα της κρίσης και της σήψης του.

Ολα τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του ΠΑΜΕ στο φινάλε και ο σκηνοθέτης στο κέντρο
Ολα τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του ΠΑΜΕ στο φινάλε και ο σκηνοθέτης στο κέντρο
Το έργο του Μπρεχτ βασίζεται σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και σε δημοσιεύματα εφημερίδων της περιόδου 1933 - 1938, όταν δηλαδή η φρίκη του φασισμού δεν είχε αποκαλυφθεί στο σύνολό της αλλά ήταν ήδη εμφανής η επίδρασή του στη δημόσια και ιδιωτική ζωή, στις σχέσεις των ανθρώπων ακόμα και μέσα στην ίδια την οικογένεια. Εκεί φαίνονται οι μέθοδοι χειραγώγησης του λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, οι πρακτικές των φασιστών, η εξαγορά της «φιλανθρωπίας», ο ρόλος του αστικού κράτους και των μονοπωλίων που τον στήριξαν, ο χαφιεδισμός, ο ρατσισμός, αλλά και η αναγκαία οργάνωση των εργατών για την απάντηση στην τάξη των εκμεταλλευτών.

Το κοινό με μεγάλο ενθουσιασμό παρακολούθησε την παράσταση και στο τέλος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Πολυμελής ήταν και η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκινημένος ο σκηνοθέτης Δ. Παπακωνσταντίνου ευχαρίστησε «για την φιλοξενία», όπως είπε, «από το Κόμμα μας, σε αυτόν το χώρο που γράφει και θα γράψει ιστορία». Η απάντηση από το κοινό ήταν άμεση: «Εννιά δεκαετίες αγώνες και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ» και «Ούτε στα ξερονήσια, ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές». Η παράσταση αυτή αξίζει να μεταφερθεί σε πολλούς άλλους χώρους, σε χώρους δουλείας και εκπαίδευσης, να γίνει «μάθημα» για εκπαιδευτικούς, που θέλουν να διαπαιδαγωγήσουν νέους ανθρώπους - αγωνιστές της ζωής.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στη Θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ που αποτελείται από τους: Γιάννη Λιόκαρη, Δήμο Καλύβα, Γιώργο Γκούβα, Ναντίμ Μίρζα, Δημήτρη Πασχάλη, Πλάτωνα Κανατά, Γιώργο Μπούτζα, Κώστα Κόγιο, Κώστα Σαρδέλη, Μιχάλη Νταλανίκα, Μιχαήλ Γιαννικάκη, Ασπασία Μηλιαράκη, Λεναρέτα Ρουμπάκη, Κατερίνα Αμυγδαλά, Κατερίνα Καραντάνη, Μένια Βαζούκη, Γιώτα Σκαπέτη, Ελλη Σινάνη, Νάση Σακιώτη, Ελένη Τσαγανού, Εύα Παπαϊωάννου, Ρίτα Παναγοπούλου, Δέσποινα Ζώχου. (Για όσους δεν μπόρεσαν να δουν την παράσταση, μια καλή «γεύση» μπορούν να πάρουν από τα βίντεο που υπάρχουν στο portal του ΚΚΕ, www.902.gr).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ