Τρίτη 5 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
«Σκλάβα σκέψη: Σκλάβα ζωή»...

Εξω από την Εθνική Πινακοθήκη
Εξω από την Εθνική Πινακοθήκη
Αγωνιστικό πάθος, μουσική και φαντασία «επιστράτευσαν» οι εικαστικοί καλλιτέχνες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας το μεσημέρι της Κυριακής μπροστά από την Εθνική Πινακοθήκη. Απαιτώντας σύνταξη και ασφάλιση, αλλά και δυνατότητα πραγματικά ελεύθερης, δηλαδή όχι εμπορευματικής, καλλιτεχνικής δημιουργίας, οι εικαστικοί έδωσαν τη δική τους απάντηση στη συνειδητή «αποχώρηση» του αστικού κράτους από ό,τι απέμεινε από την στήριξή του στον πολιτισμό, προς όφελος του κεφαλαίου.

Κρατώντας πικέτες, έχοντας στήσει πανό, αλλά και κάποιοι ντυμένοι με μαύρα πανιά και έχοντας στο πρόσωπο φωτογραφίες με πρόσωπα υπουργών της συγκυβέρνησης αλλά και μια νεκροκεφαλή που παρέπεμπε... στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι καλλιτέχνες διεκδίκησαν το δικαίωμα στην καλλιτεχνική εργασία, στην Υγεία, στην Ασφάλιση και Σύνταξη, στην Παιδεία, στη δημιουργία δημόσιων θεσμών για την παραγωγή και τη διακίνηση της Τέχνης, με συμμετοχή στο σχεδιασμό και τη διοίκηση των καλλιτεχνών συλλογικά. Τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία στην παραγωγή της, στη διακίνησή της και στην επικοινωνία της με το λαό. Ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια της «αγοράς», στα πλαίσια της ΕΕ και των νόμων της που εμπορευματοποιούν την Τέχνη, δεν μπορεί να γίνει μέσα στον καπιταλισμό που οδηγεί τους εργαζόμενους, το λαό και τους καλλιτέχνες στη φτώχεια, στην ανασφάλεια, στην εξαθλίωση.

Οπως σημείωσε στην ομιλία της, όπου παρουσίασε τα άμεσα αιτήματα των εικαστικών, η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά, «ο Πολιτισμός και η Ιστορία του είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της αυτογνωσίας κάθε λαού. Απαιτούμε να διευκολυνθεί η πρόσβαση του λαού, των λαϊκών στρωμάτων στα μουσεία, στις βιβλιοθήκες, στα θέατρα, στις πινακοθήκες, στις συναυλίες και γενικότερα στην πολιτιστική δραστηριότητα. Να καθιερωθεί φθηνό εισιτήριο και δωρεάν είσοδος για τους νέους και τους ανέργους, να επανέλθει η δωρεάν είσοδος για τους καλλιτέχνες και να επανέλθει η δωρεάν είσοδος για όλο το λαό μια μέρα τη βδομάδα, στα πλαίσια της ανάγκης για την ανάπτυξη της μόρφωσης όλων ιδιαίτερα των νέων. Διεκδικούμε το δικαίωμα στην καλλιτεχνική εργασία, το δικαίωμα στην Υγεία, στην Ασφάλιση και Σύνταξη, στην Παιδεία. Η Τέχνη είναι κοινωνικό αγαθό».

Ιδιαίτερης σημασίας για την ενότητα των καλλιτεχνών με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα -που εδώ και χρόνια έχει «ενσαρκωθεί» με τη μεγάλη εικαστική έκθεση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη- ήταν η παρουσία του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, ο οποίος, αφού μετέφερε το χαιρετισμό των μεταλλεργατών στους καλλιτέχνες, τους κάλεσε να συμμετάσχουν και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις τους. Χαιρέτησαν επίσης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Παύλος Ναθαναήλ, ο Βαγγέλης Σακκάτος, εκπρόσωπος των συνταξιοδοτηθέντων από το ΥΠΠΟ λογοτεχνών. Τη διαμαρτυρία «έντυσαν» μουσικά το συγκρότημα «Υπεραστικοί» και μουσικό σχήμα από τον ΠΜΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ