Κυριακή 1 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδισμένη η ελληνική ολιγαρχία από την ένταξη

Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) και η μετεξέλιξή της, σε Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) αποτελεί την προσπάθεια συνένωσης των καπιταλιστικών χωρών της Δ. Ευρώπης σε μια περιφερειακή ένωση, στο ιμπεριαλιστικό στάδιο του καπιταλισμού. H ίδρυση της EOK έγινε με την πολιτική και οικονομική ενθάρρυνση των ΗΠΑ, γιατί, αν και διέβλεπαν έναν ανταγωνιστή τους, ωστόσο η δημιουργία της Κοινότητας, βοηθούσε τη δράση και τη συνοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η ΕΟΚ ιδρύθηκε, για να υπηρετήσει τη γιγάντωση των αναγκών του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου, σε μια περίοδο που ο ιμπεριαλισμός οργάνωνε την αντίδρασή του στο νεογέννητο συνασπισμό των σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης, να φρενάρει και να χτυπήσει το ανερχόμενο εργατικό κίνημα στις καπιταλιστικές χώρες.

Η άρχουσα τάξη της Ελλάδας με τα κόμματά της επέλεξε και συμμετέχει εδώ και 20 χρόνια (1981-2001) στην ΕΕ, ενισχύοντας και προωθώντας τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντά της.

Σε αυτά τα χρόνια έχει ισχυροποιηθεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και έχουν επιδεινωθεί οι όροι ζωής των εργαζομένων στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι αντιθέσεις ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, ανάμεσα στην ολιγαρχία του πλούτου και τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων έχουν οξυνθεί.

Μερικοί θέτουν το ερώτημα αν είναι ρεαλιστικό να βρίσκεται σήμερα κανείς εκτός ΕΕ, μήπως είναι απομόνωση και παρουσιάζουν σαν μονόδρομο την ΕΕ. Και όμως, η πορεία της ΕΕ σαν καπιταλιστική ένωση δείχνει ότι επέβαλε και επιβάλλει στα μέλη της δεσμεύσεις, τέτοιες που απομονώνουν τους λαούς από τα συμφέροντά τους. Εμποδίζουν την ανάπτυξη των οικονομικών ανταλλαγών, για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. Απομονώνουν και θέτουν φραγμούς στο άνοιγμα των αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλες χώρες ( π.χ. εμπάργκο σε Ιράκ, Γιουγκοσλαβία ή παλιότερα με τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες κ.ά).

Η ΕΕ στέκεται εμπόδιο στην απρόσκοπτη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, στην αξιοποίηση της επιστήμης και τεχνικής σε όφελος των λαών, στην κοινωνική πρόοδο. Οδηγεί στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, τροφοδοτεί και οξύνει την κρίση, τις διακρατικές αντιθέσεις, ωθεί σε εθνικιστικές συγκρούσεις και τοπικούς πολέμους.

Με τους περιορισμούς -ποσοστώσεις, τα αντικίνητρα και άλλα μέτρα εμποδίζουν την ανάπτυξη τομέων και προϊόντων γιατί αυτό συμφέρει τα μονοπώλια. Για παράδειγμα, η χώρα μας έχει ευνοϊκές γεωγραφικές και εδαφοκλιματολογικές συνθήκες παραγωγής και διαθέτει πείρα ο λαός μας για ανάπτυξη τομέων που σήμερα εμποδίζονται και καταστρέφονται από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης (π.χ. ναυπηγοεπισκευστικός τομέας, κλωστοϋφαντουργία, ορυχεία, αγροτικά προϊόντα κ.ά). Φυσικά, το ελληνικό κεφάλαιο βρίσκει άλλους τομείς κερδοφορίας. Ο μεγάλος χαμένος είναι η χώρα μας και οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν ανεργία, φτώχεια, αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Συνολικά, η ένταξη και παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ έβλαψε τα κυριαρχικά της δικαιώματα που μειώθηκαν και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας σε όφελος των εργαζομένων, δημιουργώντας νέα προβλήματα και οξύνοντας παλιά.

Αν και η χώρα μας έχει υποδεέστερη και εξαρτημένη θέση στα πλαίσια της ΕΕ, η άρχουσα τάξη αποσπά οικονομικά και πολιτικά κέρδη από τη συμμετοχή της στις κοινοτικές πολιτικές. Τα οφέλη της είναι περισσότερα από τις όποιες δυσκολίες συναντά λόγω του ανταγωνισμού:

  • Αποκτά μεγαλύτερη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται πιο εντατικά τον ελληνικό λαό (ελαστικές μορφές εργασίας, κατεδάφιση κοινωνικοασφαλιστικού, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση Υγείας, Παιδείας κ.ά)
  • Μπορεί να παίρνει μέρος στη διανομή της λείας έξω από τα ελληνικά σύνορα (π.χ. επενδύσεις στα Βαλκάνια κ.α. ή ακόμη και μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων, πετώντας εργαζόμενους στο δρόμο )
  • Νομιμοποιείται μέσα από τους διακρατικούς μηχανισμούς και νόμους της ΕΕ να χρησιμοποιεί τα πιο ακραία μέσα, μαζί με τους συμμάχους της για πιο φτηνή εργασία και το τσάκισμα του εργατικού κινήματος.

Ωστόσο, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επηρεάζεται και από τις γενικότερες εξελίξεις στα πλαίσια της ΕΕ, καθώς και από την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ. Η επόμενη κρίση θα είναι βαθύτερη, οξύνοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να επιδράσει στη συσπείρωση για βαθύτερες ανακατατάξεις δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική; Το ΚΚΕ από την αρχή είχε τοποθετηθεί κατά της ένταξης και παλεύει ενάντια στις συνέπειες, αλλά για την αποδέσμευση της χώρας μας από την ιμπεριαλιστική ΕΕ, με γνώμονα την ανάπτυξη της χώρας σε κατεύθυνση αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική.

Η 20ετής πορεία και πείρα επιβεβαίωσαν τη θέση μας και έπεισαν μεγάλο ποσοστό του λαού μας. Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της ΕΕ στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στο πολιτικό σύστημα, στην κοινωνική πολιτική, στις στρατιωτικές επεμβάσεις (μαζί με τις ΗΠΑ), έχει διαμορφώσει νέους, πιο στυγνούς όρους εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, με νέα συστήματα απασχόλησης, με ιδιωτικοποιήσεις και εμπορευματοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας, της Παιδείας, του Αθλητισμού, του πολιτισμού. Εκτός από χωροφύλακας των συμφερόντων της πλουτοκρατίας στην Ευρώπη, εξελίσσεται και σε παγκόσμιο χωροφύλακα και ανταγωνίζεται τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ. Με βάση την Κοινή εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), διαμορφώνει μηχανισμούς για να αναπτύξει αυτό το ρόλο της: τον ευρωστρατό (50.000 - 60.000 σε πρώτη φάση) για τη στρατιωτική διαχείριση των «κρίσεων», το κινητό αστυνομικό ευρωπαϊκό Σώμα καταστολής, την ευρωαστυνομία, το μηχανισμό του σωφρονιστικού συστήματος, τη Συνθήκη Σένγκεν. Συνεπώς, μονόδρομος είναι για το κεφάλαιο και όχι για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που ζουν πια στο πετσί τους τη βάρβαρη, απάνθρωπη, αντιλαϊκή, κατασταλτική πολιτική της ΕΕ. Μάλιστα, πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε σε χώρες - μέλη της ΕΕ στις αρχές του 2001 από το ινστιτούτο «Λουί Χάρις» και δημοσιεύτηκε στη «Μοντ» έδειξε ότι το 56% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο οικοδόμησης της ΕΕ.

Ωστόσο, για το ΚΚΕ υπάρχει δρόμος σίγουρος για την ανάπτυξη της Ευρώπης και της χώρας μας, σε όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η απάντηση του ΚΚΕ στην ΕΕ είναι μια ανώτερη μορφή διεθνοποίησης, η σοσιαλιστική Ευρώπη. Μόνο σε τέτοιες συνθήκες μπορούν να υπάρχουν αρχές ισότιμης συνεργασίας, ειρήνης, ασφάλειας, κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας, σεβασμού ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Βέβαια, η πορεία προς μια τέτοια μορφή θα είναι μακρόχρονη. Γι' αυτό τα λαϊκά κινήματα σε κάθε χώρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο συντονισμένα πρέπει να αποκτήσουν δύναμη και να επιβάλουν την ανάπτυξη διμερών, περιφερειακών και πανευρωπαϊκών μορφών συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη, που θα διασφαλίζουν όσο γίνεται καλύτερους όρους συμμετοχής στον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας, με κριτήριο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ειδικά στη χώρα μας, το ΚΚΕ παλεύει για μια νέα Ελλάδα της λαϊκής οικονομίας και κοινωνικής ευημερίας, που θα συμβάλει στην οικοδόμηση διεθνών σχέσεων, με κριτήριο τα συμφέροντα των λαών, λαμβάνοντας υπόψη στις συνεργασίες και συμπράξεις τη γεωγραφική εγγύτητα, το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, την ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή. Η αντίσταση στους διεθνείς οργανισμούς, η αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, είναι συνεισφορά για την αποδυνάμωση και διάλυση αυτών των οργανισμών. Το μέτωπο συμμαχίας και συνεργασίας των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων θα είναι αυτό, που θα οργανώσει τη λαϊκή πάλη για τα καθημερινά προβλήματα του λαού, θα πείσει την πλειοψηφία του λαού ότι αξίζει και μπορεί να θέτει στόχο την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας που θα οργανώνει τη λαϊκή οικονομία, αποτελώντας την υλική βάση για την κοινωνική ευημερία, την πολιτική ανεξαρτησία της χώρας από την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Αλλη φιλολαϊκή λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Χαρακτηριστικά οι Θέσεις - Απόφαση του 16ου Συνεδρίου αναφέρουν: «Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μπει σε δρόμο φιλολαϊκής ανάπτυξης, εφόσον είναι ενσωματωμένη και δεσμευμένη με τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Παλεύει να πείσει την πλειοψηφία του λαού να διεκδικεί την αποδέσμευση από τους οργανισμούς αυτούς και να δημιουργήσει τις απαραίτητες κοινωνικοπολιτικές προϋποθέσεις για να το επιτύχει. Παλεύει να κινητοποιεί και να αξιοποιεί τη διεθνή αλληλεγγύη, τις αντιθέσεις που προκαλούνται μέσα στις ενώσεις αυτές, λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης, του πλέγματος ανισοτιμίας και εξάρτησης που κυριαρχεί. Μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να υπάρξει στο βαθμό που το εργατικό κίνημα και οι σύμμαχοί του θέτουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Μια ενωμένη Ευρώπη που συμφέρει τους λαούς θα είναι τελικά μια Ευρώπη του σοσιαλισμού». Γι' αυτήν ακριβώς την Ευρώπη, το λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να παλέψει.


Της
Διαμάντως ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Η Διαμάντω Μανωλάκου είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής της ΚΕ του Κόμματος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ