Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Στον αγώνα για την υπεράσπιση της δουλειάς και της ζωής τους

Μαζική και μαχητική η χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της ναυπηγικής βιομηχανίας
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της ναυπηγικής βιομηχανίας
Παρακαταθήκη για το συντονισμένο ταξικό αγώνα των εργατών της Ναυπηγικής Βιομηχανίας ήταν η χτεσινή μαζική και μαχητική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Σύνταγμα. Οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των Ναυπηγείων Ελευσίνας και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με την κοινή τους κινητοποίηση απαιτούν δουλειά με δικαιώματα, αποπληρωμή των δεδουλευμένων, λειτουργία των ναυπηγείων και ουσιαστική προστασία των ανέργων. Η συγκέντρωση έγινε μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων, καθώς αρνήθηκε να τους δεχθεί, παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί. Να σημειωθεί ότι στη Ζώνη η ανεργία φτάνει στο 90%, στο Σκαραμαγκά οι εργάτες είναι απλήρωτοι 11 μήνες και δουλεύουν μια μέρα την εβδομάδα, στην Ελευσίνα πήραν... 75 ευρώ έναντι το τελευταίο δίμηνο και βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ενδεικτικό της όλης κυβερνητικής στάσης ήταν η απόπειρα της αστυνομίας να εμποδίσει το «βαν», που ήταν εγκατεστημένη η μικροφωνική, να προσεγγίσει το σημείο της συγκέντρωσης.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, κάλεσε τους εργαζόμενους «να οργανώσουμε την πάλη μας, ενιαία και συντονισμένα». Σημείωσε την ανάγκη πάλης για τη σωτηρία της ναυπηγικής βιομηχανίας, όχι όμως με τη λογική της ισοπέδωσης των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά με όλα τα εργατικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Μας μετατρέπουν σε σκλάβους, σημείωσε, και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις. Δεν υπάρχει ουδέτερη στάση, τόνισε, γιατί πλέον όποιος δεν συμμετέχει γίνεται σφαίρα στο όπλο του αντιπάλου.

Ο Θανάσης Δανούσης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, εστίασε στη στάση της κυβέρνησης, η οποία αναδεικνύει την απαξίωση και εγκατάλειψη της Ναυπηγικής Βιομηχανίας. «Θα είμαστε όλοι εδώ», επισήμανε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βασίλης Καρακίτσιος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ», σημείωσε πως η κυβέρνηση χαίρεται όσο βλέπει τους εργαζόμενους χωρισμένους. Ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων της Ζώνης, τόνισε ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος και ότι δε χωράνε άλλες αναβολές: «Να ενώσουμε τις ταξικές μας δυνάμεις», είπε.

Στο χώρο βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους. Σημείωσε πως το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί μισθούς 300 ευρώ και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί σ' αυτήν την κατεύθυνση, κλιμακώνοντας και τον αυταρχισμό. Η ενότητα των εργαζομένων μπορεί να σπάσει αυτήν την επίθεση, είπε και τους κάλεσε σε πιο μαζικό και αποφασιστικό αγώνα.

Κοινή σύσκεψη

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη για να συζητηθούν οι εξελίξεις στον κλάδο και να αποφασιστεί αγωνιστικό πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν Διοικητικά Συμβούλια και εργαζόμενοι από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ενώ το Σωματείο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, δεν έχει ακόμη απαντήσει στη σχετική πρόσκληση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας προχωρούν σε Γενική Συνέλευση, μετά από 46 ημέρες συνεχόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Κινητοποιήσεις από το πρωί

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στη Σταδίου. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου χωρίς να τους δοθεί καμία ουσιαστική απάντηση. Το πρωί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στην Ομόνοια, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς. Απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Στο πλευρό των εργαζομένων της Ζώνης, ήταν η Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, αλλά και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προχώρησαν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου συναντήθηκαν με τον ειδικό του γραμματέα Α. Οικονόμου. Η συνάντηση ήταν άκαρπη και οι εργαζόμενοι θα περιμένουν απαντήσεις για το μέλλον των Ναυπηγείων την επόμενη βδομάδα. Οι εργαζόμενοι έγιναν «δεκτοί» με Στρατό στον προαύλιο χώρο, αλλά και μέσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ