Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ - ΦΥΛΗ
Υγειονομική βόμβα ο αποτεφρωτήρας ιατρικών αποβλήτων

Σε υγειονομική βόμβα μετατρέπεται ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ), που λειτουργεί στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής - Ανω Λιοσίων, όπως κατέδειξαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής του ΚΚΕ, στη διάρκεια σχετικής συζήτησης, που έγινε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο. Από την πλευρά της διοίκησης, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Γ. Σγουρός, υπεραμύνθηκε των επιλογών που αφορούν γενικά τη διαχείριση των αποβλήτων, ισχυριζόμενος ότι δεν τίθεται θέμα δημόσιας Υγείας ή περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Ωστόσο, η πραγματικότητα «λέει» ότι έγινε τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Με αυτήν, ο αποτεφρωτήρας θα μπορεί να δέχεται ΕΙΑ από διάφορες υγειονομικές μονάδες της χώρας, όπως και ήδη γίνεται. Επίσης, θα διαχειρίζεται 30 τόνους ημερησίως, κάτι που στην πράξη συνεπάγεται την εκπομπή στην ατμόσφαιρα απαγορευτικών ποσοτήτων εξαιρετικά επικίνδυνων ρύπων.

Με την απόφαση, δε, της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) του ΕΔΣΝΑ, τον Οκτώβρη του 2012, μπορούν να αποτεφρώνονται και άλλα επικίνδυνα απόβλητα, ακόμη και παθογόνα ζωικά απόβλητα, πέραν των ιατρικών.

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ζήτησαν να παρθεί απόφαση που να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Να καταγγέλλεται ως παράνομη η έκδοση της ΑΕΠΟ, ως παρακάμψασα το Περιφερειακό Συμβούλιο και να αναζητηθούν οι πολιτικές κυβερνητικές ευθύνες της παράνομης αυτής, σκόπιμης προφανώς, ενέργειας.
  • Να ενημερωθούν οι δήμοι του Θριάσιου Πεδίου και της Δυτ. Αθήνας (δημοτικές αρχές, παρατάξεις) για την παράνομη αυτή και, το κυριότερο, άκρως επικίνδυνη για την Υγεία ΑΕΠΟ, καθώς και για τη μνημονευθείσα απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.
  • Με δεδομένο ότι σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα συμπληρώνεται επαρκής χρόνος παραγωγικής λειτουργίας του Α/Φ, να ζητείται η άμεση έναρξη των διαδικασιών για την απομάκρυνσή του από τη σημερινή του θέση και η μεταφορά του αφαιρούμενου κυρίου μέρους της εγκατάστασης σε κατάλληλη θέση, μακριά από κατοικημένη περιοχή. Μέχρι την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών θα έχει ήδη συμπληρωθεί τουλάχιστον 15ετία παραγωγικής λειτουργίας της μονάδας στη συγκεκριμένη θέση.
  • Σε κάθε περίπτωση να ζητείται η ακύρωση της επίδικης ΑΕΠΟ με κάθε πρόσφορο μέσο, και να ορίζεται, μέχρι την απομάκρυνσή της ως μέγιστη ποσότητα τροφοδοσίας της, η αντιστοιχούσα στη μία γραμμή λειτουργίας, της δεύτερης παραμένουσας ως εφεδρείας.
  • Να σταματήσει κάθε ενέργεια για την υλοποίηση της απαράδεκτης απόφασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ που μετατρέπει, χωρίς ίχνος υπερβολής, τον αποτεφρωτήρα σε υγειονομική βόμβα, τοξική και μολυσματική, σε απόσταση ανάσας από πυκνοκατοικημένους οικισμούς λαϊκών στρωμάτων και από εγκαταστάσεις όπου δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Στην τοποθέτησή τους, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ πρόβαλαν ως άμεσους στόχους διεκδίκησης και πάλης του ταξικού κινήματος:

1. Να καταρτιστεί εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων που θα υλοποιείται από δημόσιο κεντρικό φορέα, με δημόσιους πόρους όσον αφορά στις δημόσιες ΥΜ, ενώ οι ιδιωτικές ΥΜ θα επιβαρύνονται με τις δαπάνες που τους αντιστοιχούν.

2. Να ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος σε όλο το φάσμα της διαχείρισης από επαρκώς εξοπλισμένες σε έμψυχο δυναμικό και τεχνικά μέσα δημόσιες υπηρεσίες.

3. Να δημιουργηθούν υποδομές για τη διαχείριση των ΕΙΑ μέσα σε κάθε (ιδιωτική και δημόσια) υγειονομική μονάδα (διάκριση στην πηγή). Να χρηματοδοτηθεί από κρατικές δαπάνες η λειτουργία μέσα σε κάθε δημόσια ΥΜ ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των ΕΙΑ που παράγει.

4. Να υποχρεωθεί με ευθύνη του κράτους και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, όσο αυτός θα υπάρχει, για τη λειτουργία ενός τέτοιου ολοκληρωμένου συστήματος διάκρισης στην πηγή των ΕΙΑ.

5. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό που με εκπαίδευση και συγκεκριμένο σχεδιασμό (ασφαλή συλλογή, διάκριση και ασφαλή μέθοδο προσωρινής αποθήκευσης), θα κάνει το διαχωρισμό των ιατρικών αποβλήτων και θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των επικίνδυνων μέσω σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ