Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης...

Το τμήμα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή τη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν, για να δηλώσει τη στενοχώρια του που οι σχέσεις των δύο χωρών «δεν προσδιορίζονται από διακρατικές συμφωνίες που θέτουν τις βάσεις για την επωφελή και αμοιβαία στήριξη των δύο λαών. Αντίθετα, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και πολυεθνικές εταιρείες εξετάζουν τη μετατροπή μεγάλων περιοχών στις δύο χώρες σε ζώνες ειδικής οικονομικής εκμετάλλευσης»...

Σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ συστήνει στην κυβέρνηση «να γνωρίζει και να επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που αποτελεί τη μοναδική βάση διαπραγμάτευσης για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή».

Τέλος, συμπληρώνει πως οι δύο χώρες πρέπει να σταματήσουν τις σπατάλες για οπλικά συστήματα που τους επιβάλλει η «νατοϊκή ομπρέλα» που «είναι η βάση συνεκμετάλλευσης των δύο λαών προς όφελος των ευρωατλαντιστών», κάτι που βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ «κατηγορηματικά αντίθετο», να «παλεύει για την ειρήνη, τη σταθερότητα, το διεθνές δίκαιο να αποτελούν τη βάση συνανάπτυξης των λαών της περιοχής».

Αυτά βρήκε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τίποτα για την ταμπακιέρα. Τίποτα, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που φέρουν τη σφραγίδα του οξύτατου ανταγωνισμού μονοπωλιακών ομίλων για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τίποτα, για το ρόλο των αστικών τάξεων των δύο κρατών για λογαριασμό των οποίων συνήφθησαν οι συμφωνίες. Τίποτα, για το γεγονός ότι αυτές προετοιμάζουν το έδαφος για τις πιο ουσιαστικές συμφωνίες συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και με διαπραγμάτευση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ