Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ολα υπό έλεγχο

Και τζάμπα εργάτες και τζάμπα ασφαλιστικές εισφορές και χωρίς ένσημα τα παιδιά.

Αυτά κατοχυρώνει η κυβερνητική απόφαση για τη «μαθητεία».

Πόσα περισσότερα να ζητήσει ένας καπιταλιστής για να καταγράψει τρελά κέρδη;

Με δεδομένο ότι τα περίφημα κονδύλια του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούν τέτοια προγράμματα προέρχονται από την αρπαγή υπεραξίας που έχουν παράξει εργάτες, έχουμε εδώ την καταπληκτική καταγραφή της πρόβλεψης «έτσι όπως πάμε σε λίγο θα μας ζητάνε να πληρώσουμε για να έχουμε ένα μεροκάματο».

***

Από την επεξεργασία των φορολογικών στοιχείων που παρουσιάζει ο αστικός Τύπος προκύπτει ότι φόρους πληρώνουν κατά κύριο λόγο μόνο οι εργάτες.

Βάζοντας αυτή τη διαπίστωση δίπλα στην ήδη γνωστή ότι από το κρατικό ταμείο αυτοί που κατά κύριο λόγο εισπράττουν είναι οι καπιταλιστές, έχουμε τα δεδομένα ενός προβλήματος που η λύση του δεν μπορεί να υπακούει παρά μόνο σε μία εντολή: Ανατροπή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία για να πάψουν οι κηφήνες να κάνουν κουμάντο, για να γίνουν οι εργάτες κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν.

***

Η εντολή που δίνουν οι καπιταλιστές για τις περίφημες «μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις» είναι άμεσα εξαργυρώσιμη: Μετά τους δρόμους της απόδρασης που πλέον μπορείς να τους διασχίσεις μόνο αν έχεις να πληρώσεις ένα πολύ ακριβό χαράτσι στα διόδια, τώρα παραχωρούνται για καπιταλιστική εκμετάλλευση και τα τελευταία τμήματα γιαλού που είχαν μείνει λεύτερα. Τώρα θα πρέπει να πληρώσεις για να περπατήσεις στο «φίδι του Νέστου», τώρα θα πρέπει να πληρώσεις για να σταθείς για λίγο στην παραλία της λίμνης Πλαστήρα, χωρίς φράγκα στην τσέπη ούτε να σκέφτεσαι ότι θα σταθείς πλάι στο κύμα, απέναντι στο πέλαγο.

***

Από την προχτεσινή επίθεση των ΜΑΤ κατά των μαθητών στην Ιερισσό προέκυψε και κάτι καλό: Τα παιδιά μάζεψαν περισσότερα από πενήντα κιλά αλουμίνιο, όσο αντιστοιχεί στους εκατοντάδες κάλυκες από τα δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν εναντίον τους, οπότε μπορούν να πουλήσουν το αλουμίνιο για να ενισχύσουν το σχολικό ταμείο.

***

Στους αιώνες των αιώνων κάθε κόκκος χρυσού είναι πληρωμένος με αίμα.

Στους αιώνες των αιώνων οι χρυσοθήρες έχουν καταγραφεί ως οι πλέον αδίστακτοι.

Τι είναι αυτό που κάνει ορισμένους να πιστεύουν ότι στην περίπτωση της Χαλκιδικής τα πράγματα θα αλλάξουν, δε θα χυθεί αίμα και θα αναπτυχθεί μια αθώα επιχείρηση χωρίς να βλάψει κανέναν;

Δεν καταγράφηκε τυχαία ο χρυσός σαν το απόλυτο - το ισχυρότερο ισοδύναμο απέναντι σε κάθε άλλη αξία.

Τα παιδιά στο σχολείο της Ιερισσού παίρνουν αυτές τις μέρες ένα ισχυρότατο μάθημα πολιτικής οικονομίας του καπιταλισμού.

***

«Αχ ψεύτη κι άδικε ντουνιά» τραγούδαγαν διάφοροι πλουμιστοί προχτές το βράδυ στο ...Μέγαρο Μουσικής. Πταίσμα.

Πολλά χρόνια πριν σ' ένα μαγαζί στις παρυφές της Πλάκας είχε καταγραφεί μεγαλοεφοπλιστής - πετρελαιάς να τραγουδά «φτωχολογιά για σένα κάθε μου τραγούδι» συνοδεία φουσκωτών φορτωμένων με κάμποσα κουμπούρια έκαστος.

Οσοι κατά καιρούς έχουν ισχυριστεί ότι τα τραγούδια που μυξοκλαίνε τη φτώχεια, είναι τραγούδια άλλοθι απέναντι στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης, ελέγχονται ως μικρόψυχοι.

Ανθρωποι είναι και οι καπιταλιστές. Πάνε στην εκκλησιά, είναι ελεήμονες, έχουν ψυχή, έχουν καρδιά, πονάνε για τον δύστυχο.

Ανθρωποι κι όλοι οι - παρατρεχάμενοι της αστικής τάξης - κηφήνες που κάθε σεντ πάνω τους προέρχεται από άγρια εκμετάλλευση εργατών.

Κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα να τραγουδάνε για τη φτώχεια.

Αυτοί που ελέγχονται είναι όσοι εργάτες συνεχίζουν να τραγουδάνε τα τραγούδια των αφεντικών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κηφήνες (2019-06-27 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη συζήτηση για τους δασμούς (2018-03-15 00:00:00.0)
Κριτήριο το ποιος κερδίζει (2013-04-27 00:00:00.0)
Κάτω από ποια σημαία; (2013-03-13 00:00:00.0)
Πιο δυνατά με το ΚΚΕ (2011-05-20 00:00:00.0)
Ετσι εκβιαστικά και αυθαίρετα! (2002-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ