Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πόλεμος στο λαό για να κερδίζουν τα μονοπώλια

Δίνει στην κυριολεξία «γην και ύδωρ» σε εταιρείες εξόρυξης χρυσού και σε ιδιώτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν θάλασσες και ποτάμια

Τον πόλεμο υπέρ των επενδύσεων, δηλαδή υπέρ της κερδοφορίας των εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, κλιμακώνει σε όλα τα μέτωπα η κυβέρνηση, επιδιώκοντας αφενός να ενισχύσει την προπαγάνδα που παρουσιάζει το κεφάλαιο ως σωτήρα τάχα του λαού και αφετέρου να εγγυηθεί στα μονοπώλια ότι οι επενδύσεις θα γίνουν διά πυρός και σιδήρου.

Το κυβερνητικό επιτελείο προχωρά σε μια σειρά συντονισμένων κινήσεων για τη διασφάλιση των συμφερόντων των επιχειρήσεων, κραδαίνοντας υποκριτικά τη σημαία της αντιμετώπισης της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι τα δικά του στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Συγκεκριμένα:

  • Η κυβέρνηση πρόσφερε χτες νέες διαβεβαιώσεις στην καναδικών συμφερόντων πολυεθνική («Eldorado Cold»), που έχει αναλάβει την εξόρυξη χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα, ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά στην πρώτη επένδυση εξόρυξης χρυσού της εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το όργιο καταστολής θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Οσο για τη δεύτερη επένδυση της ίδιας εταιρείας στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης, η κυβέρνηση, κάτω από την καθολική αντίδραση των φορέων της περιοχής, προχωρά σε τακτικό ελιγμό, αναβάλλοντας την οριστική απόφασή της.

Στη δήλωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η κυβέρνηση επανεξετάζει νέα στοιχεία εμπειρογνωμόνων για την επένδυση του έργου "Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα, Δήμου Αλεξανδρούπολης, Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης" της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε. προτού προχωρήσει στην τελική της απόφαση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επομένη της προβοκατόρικης επίθεσης στο εργοτάξιο της πολυεθνικής στις Σκουριές Χαλκιδικής, στις 17 Φλεβάρη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους της εταιρείας ότι η οριστική έγκριση της «επένδυσης» εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης θα γίνει εντός 10 ημερών. «Είναι μια επένδυση που θέλουμε πάρα πολύ, και η όλη διαδικασία για την τελική έγκριση θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 10 ημερών», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Για την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «έχει ήδη εγκρίνει και ολοκληρώσει τις ενέργειες και τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθούν άμεσα οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες».

  • Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός κοροϊδεύει τα εκατομμύρια των ανέργων ότι διέξοδος είναι να γίνουν επιχειρηματίες και μάλιστα σε καινοτόμες δραστηριότητες. Σ' αυτό το πλαίσιο, εξήγγειλε ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» μεταξύ «νέων επιχειρηματιών» και πολιτείας, κλιμακώνοντας στην πραγματικότητα την επιχείρηση ιδεολογικής χειραγώγησης του λαού και εγκλωβισμού του στο μονόδρομο της πλουτοκρατίας. «Είναι υποχρέωσή μας να εμπνεύσουμε μια μορφή κοινωνικού συμβολαίου, ένα κοινωνικό συμβόλαιο, ανάμεσα στους νέους της χώρας που θέλουν να πετύχουν ως επιχειρηματίες και στην πολιτεία», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χτες σε συνάντηση που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης με εκπροσώπους «νεοφυών», όπως αποκαλούνται, επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, στην ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου, συστημάτων μηχανογράφησης, λογισμικού, εφαρμογών κινητών συσκευών, στην εκτροφή σαλιγκαριών, στη μεσιτεία, στην οργάνωση γραφείου, στο marketing και τις υπηρεσίες προώθησης, στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και μέσα ψυχαγωγίας και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Στον ίδιο τόνο και επικαλούμενος σταθερά «την εύρεση νέων θέσεων εργασίας» ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει «το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει στο σχηματισμό ενός φιλικού, του πιο δυνατού φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τους νέους επιχειρηματίες».

  • Για κερασάκι στην τούρτα, η κυβέρνηση, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, προχώρησε χτες στην παραχώρηση σε ιδιώτες, μέσω των ΟΤΑ, της εκμετάλλευσης του αιγιαλού, καθώς και της παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών της χώρας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ