Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ
Μεγάλη κινητοποίηση στην Κομοτηνή

Με μια νέα μεγάλη συγκέντρωση που έγινε χτες το μεσημέρι στην πλατεία της Κομοτηνής, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θράκης διαδήλωσε την απόφασή του να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από την απαίτησή του να σταματήσουν εδώ και τώρα οι επενδύσεις που σχεδιάζει η «ELDORADO».

Στη συγκέντρωση εκφράστηκε η ομόθυμη τοποθέτηση όλων των φορέων της περιοχής, επιστημονικών, εργατικών, μαζικών λαϊκών, των επαγγελματοβιοτεχνών, της Περιφέρειας και των Δήμων των δύο νομών, ενάντια στα χρυσωρυχεία και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Από το βήμα της συγκέντρωσης, εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης - Εβρου εξέφρασε τη συμπαράσταση των κατοίκων της Θράκης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να διασφαλίσει την υλοποίηση των σχεδίων της πολυεθνικής.

Με δικό τους μπλοκ, συμμετείχαν στο συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, οι Λαϊκές Επιτροπές που με τα πανό τους ξεκαθάρισαν ότι ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε ο Νίκος Βαργιεμίδης, Γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ. «Απέναντι στην πολιτική επιλογή της τρικομματικής κυβέρνησης, που με τις ευλογίες της ΕΕ αποφάσισε να ξεπουλήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας σε ελληνικές και ξένες πολυεθνικές. Απέναντι στη βία και την τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, η απάντηση πρέπει να είναι:


Δεν υπακούμε στους νόμους που στηρίζουν τις πολυεθνικές, απειθαρχούμε στις αποφάσεις σας», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Ο ορυκτός πλούτος της χώρας αποτελεί Λαϊκή Περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περάσει στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων. Η αξιοποίησή του πρέπει να καθορίζεται από τη βασική αρχή που είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Στη Θεσσαλονίκη

Η επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική συζητήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Τοποθετήθηκαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων των επιτροπών αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, της Ελληνικός Χρυσός» κλπ.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, σημείωσε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» υποβαθμίζει συστηματικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους για μια σειρά από ζητήματα, όπως τα υπόγεια νερά, το θαλάσσιο περιβάλλον, την ατμοσφαιρική ρύπανση, κλπ. Εκ μέρους των κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση, ο ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σ. Δημητριάδης, παρουσίασε συνοπτικά τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στο περιβάλλον και την καταστροφή των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η μελισσοκομία, ο Τουρισμός.

Υπερασπιστές της επένδυσης εμφανίσθηκαν για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης Κ. Παπαβασιλείου, αλλά και ο Χ. Πάχτας, που διαφήμισε τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και τα έσοδα που θα εξασφαλίσει το δημόσιο. Ο γενικός διευθυντής των Μεταλλείων Κασσάνδρας Μ. Θεοδωρακόπουλος, επανέλαβε χωρίς να τεκμηριώσει ότι δε θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και για να πείσει αρκέστηκε να πει ότι τις μελέτες του έργου υπογράφουν επιστήμονες ελληνικών πανεπιστημίων. Επίσης, ανέφερε ότι ο Δήμος Αριστοτέλη, που βρίσκεται στην περιοχή των μεταλλείων αναμένεται να εισπράξει ως αντισταθμιστικά οφέλη από 3 έως 7 εκ. ευρώ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα τοποθετηθεί και θα πάρει θέση σε επόμενη συνεδρίαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ