Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εληξε η απεργία στην «Iberia»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Την αναστολή των πενθήμερων απεργιακών τους κινητοποιήσεων ενάντια στις σχεδιαζόμενες περικοπές θέσεων εργασίας, που είχαν ξεκινήσει από το Φλεβάρη, ανακοίνωσαν χτες οι εργαζόμενοι στην ισπανική αεροπορική εταιρεία «Iberia». Η αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων έγινε μετά την αποδοχή των προτάσεων της επιδιαιτησίας, όπως ανακοίνωσαν χτες τα σωματεία των πληρωμάτων καμπίνας και εδάφους, ενώ η ένωση χειριστών «Sepla» δηλώνει ότι συνεχίζει να εξετάζει εάν θα επικυρώσει με τη σειρά της τη συμφωνία, αλλά προς το παρόν δεσμεύτηκε ότι δε σκοπεύει να πραγματοποιήσει άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με το συμβιβασμό που δέχτηκαν τα εν λόγω σωματεία, η «Iberia» θα καταργήσει 3.141 θέσεις απασχόλησης, έναντι των αρχικά σχεδιαζόμενων 3.807 απολύσεων, ενώ οι περικοπές μισθών που αρχικά είχαν ανακοινωθεί αναμένεται να είναι μικρότερες.

Η ανακοίνωση της αναστολής της απεργίας έρχεται 24 ώρες μετά την εξαγγελία μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων», εκ μέρους του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, καθώς η ανεργία πλήττει έναν στους δύο νέους κάτω των 25 ετών. Τα «δεκαπέντε μέτρα σοκ» που συνιστούν το πρόγραμμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί κατά 32% από την ΕΕ και περιλαμβάνουν υποτίθεται ...κίνητρα για νέους όπως: τη διατήρηση του επιδόματος ανεργίας ή την εφάπαξ καταβολή του συνόλου του για τη δημιουργία μίας νέας επιχείρησης, την παροχή επαγγελματικής κατάρτισης όπου σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν 450.000 νέοι κατά τον Ισπανό πρωθυπουργό. Μείωση των κρατήσεων το ανώτερο έως 800 ευρώ για ένα έτος και επί τρία χρόνια για όποιον προσλαμβάνει στην επιχείρησή του κάποιον νέο, ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών.

Τα δύο κυριότερα σωματεία εργαζομένων της Ισπανίας, CGT (κυρίως από το Σοσιαλιστικό Κόμμα) και CCOO (κυρίως από τη ρεφορμιστική Ενωμένη Αριστερά), εκτιμούν σε αντίστοιχη ανακοίνωσή τους πως τα μέτρα αυτά θα αποδειχθούν «περιορισμένης αποτελεσματικότητας» και ζητάνε ενίσχυση της απασχόλησης, στο πλαίσιο μιας άλλης διαχείρισης υποτίθεται πιο «φιλολαϊκής» του συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ