Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προτείνει ενίσχυση της BRICS

Η Ρωσία προτείνει την ενδυνάμωση της παγκόσμιας επιρροής της «ομάδας» των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Σε έκθεση Ρώσων εμπειρογνωμόνων, που εκπονήθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της BRICS, που θα πραγματοποιηθεί στις 26-27 Μάρτη στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, τονίζεται η αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας μόνιμης Γραμματείας της BRICS. Το 2012 η Ινδία πρότεινε να δημιουργηθεί η Τράπεζα Ανάπτυξης της BRICS, και στην έκθεση οι Ρώσοι αναλυτές αναπτύσσουν περαιτέρω αυτή την πρωτοβουλία, προτείνοντας να δημιουργηθεί η έδρα της Τράπεζας στη Μόσχα και το ιδρυτικό κεφάλαιό της να ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες προτείνουν να δημιουργηθεί μια «Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών», με σκοπό την προστασία των οικονομιών των χωρών της BRICS από απότομες διακυμάνσεις του δολαρίου και τους «νομισματικούς πολέμους». Οπως και ένα ειδικό Ταμείο «κατά της κρίσης», ύψους 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οπως τόνισε ο αναλυτής της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Βολόντιν, η ουσία των ρωσικών πρωτοβουλιών είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών - μελών της BRICS, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας (καταπολέμηση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, του εμπορίου ναρκωτικών και της πειρατείας). Ενώ στις εισηγήσεις των Ρώσων εμπειρογνωμόνων εμφανίζεται και η σκέψη «για τη βελτίωση του ανθρωπιστικού και διαπολιτισμικού δυναμικού» της BRICS να ενταχθεί σ' αυτό και μια ισλαμική χώρα, για παράδειγμα η Ινδονησία ή η Τουρκία.

Ακόμη, η έκθεση στρέφει την προσοχή της και στις αντιθέσεις εντός της BRICS, όπως είναι οι εδαφικές διαφορές μεταξύ Κίνας και Ινδίας, ο ανταγωνισμός για τις πρώτες ύλες, οι εμπορικές διαφορές και άλλες διαφορετικές προσεγγίσεις.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ