Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Δράση με μπούσουλα τη συσπείρωση δυνάμεων και ανάπτυξη αγώνων

Με τη συμμετοχή πολλών νέων έγινε η χτεσινή γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ

Από τη χτεσινή γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ
Από τη χτεσινή γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ
Απόφαση για ακόμα καλύτερη οργάνωση της πάλης με πολύμορφη δράση και απεργιακές κινητοποιήσεις, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που συνθλίβει το σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων πήραν χτες οι μηχανικοί, στη γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ. Εξουσιοδότησαν την ταξική τους διοίκηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση της απόφασής τους.

Η χτεσινή συνέλευση ήταν από τις μαζικότερες του τελευταίου διαστήματος. Τα στοιχεία που κυριάρχησαν ήταν η μεγάλη συμμετοχή της νέας βάρδιας του μηχανοστασίου, των σπουδαστών από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου και των μηχανικών που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) και ο πλούσιος διάλογος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου εισηγητικά τόνισε ότι η επίθεση στους ναυτεργάτες αφορά, όπως έδειξε και η 7ήμερη απεργία τους, το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Ταυτόχρονα με τη διεύρυνση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας στα καράβια και την κατάργηση των ΣΣΕ, προωθείται η διάλυση του ακτοπλοϊκού δικτύου, η παράδοση των λιμενικών υποδομών, των παραγωγικών δυνατοτήτων των νησιών στα μονοπώλια υπονομεύοντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Επισήμανε πως η 7ήμερη ναυτεργατική απεργία την οποία εφοπλιστές και κυβέρνηση για να την ανακόψουν επέβαλαν επιστράτευση, είναι παρακαταθήκη συνολικά για το εργατικό κίνημα, «καθώς μέσα από αυτόν τον αγώνα αναδείχτηκε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να δυναμώσει η κοινή δράση ευρύτερων εργατικών, λαϊκών τμημάτων στις πόλεις και τα νησιά». Επισήμανε ότι η πείρα και της απεργίας αυτής, δείχνει πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις «να ενισχυθεί σε κάθε χώρο δουλειάς η οργάνωση και η συσπείρωση δυνάμεων, να απαντήσουμε «στο νόμο και την τάξη» της κυβέρνησης με ακόμα πιο αποφασιστικούς μαζικούς, εργατικούς αγώνες, να δυναμώσει ο ταξικός προσανατολισμός, το μέτωπο εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχής αγροτιάς».

«Ωρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του»

Τη συζήτηση «άνοιξε» σπουδαστής από τις ΑΕΝ ο οποίος τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης που προωθείται «δεν πρέπει να περάσει. Προετοιμάζουν φτηνούς και ευέλικτους ναυτεργάτες». Και δείχνοντας πώς υπονομεύεται η δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση σημείωσε: «Οι πλοίαρχοι στην ΑΕΝ έχασαν το μάθημα των μαθηματικών στην εξεταστική γιατί δεν υπήρχε καθηγητής»! Σπουδαστής από ΚΕΣΕΝ σημείωσε: «Σήμερα θα γραφτώ στην ΠΕΜΕΝ. Κατάλαβα ότι είναι η ώρα ο καθένας από μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν θα περιμένω να δω τι κάνουν οι άλλοι για μένα, αλλά εγώ τι κάνω για μένα και τους συναδέλφους μου». Ενώ ένας άλλος μηχανικός επισήμανε: «Στους 7 μήνες μπάρκο οι δύο είναι να πληρώνουμε την εφορία, όταν οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν μία. Χτυπάνε τα δικαιώματά μας για να είμαστε υποχείρια των εφοπλιστών. Χρέος όλων των μηχανικών είναι η συσπείρωση στην ΠΕΜΕΝ, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις».

Το διεκδικητικό πλαίσιο που καθόρισε η συνέλευση προβλέπει: Εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, καταβολή των δεδουλευμένων των απλήρωτων ναυτεργατών, υπογραφή και ανανέωση της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του ΥΝΑ, όχι στη ναυτολόγηση νέων ανέργων ναυτεργατών σε καθεστώς μαύρης εργασίας στο όνομα δήθεν της μείωσης της ανεργίας, όχι στη δημιουργία ιδιωτικών ναυτικών σχολών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ