Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Ανεβαίνουν» οι τόνοι και οι αντιπαραθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Πρωθυπουργό» εξέλεξε η αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία», μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και υπό ασφυκτικές πιέσεις, καθώς εντείνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικές τριβές για τη διασφάλιση επιρροής επί των Σύρων αντικαθεστωτικών. Ο 50χρονος Γκχασάν Χίτο, προγραμματιστής που επί δεκαετίες ζούσε στις ΗΠΑ και μόλις τον Νοέμβρη «αποφάσισε» να μεταβεί στην Τουρκία για να εμπλακεί με τους αντικαθεστωτικούς, εκλέχτηκε με 35 από τις 48 ψήφους των μελών της Συμμαχίας, και θεωρητικώς θα πρέπει, εντός των επομένων ημερών, να ορίσει «κυβέρνηση» που θ' αναλάβει ν' αντιμετωπίζει την καθημερινότητα στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Στις πρώτες του δηλώσεις, χτες το μεσημέρι, λίγο μετά την εκλογή του, ο Χίτο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν προτίθεται να κάνει διάλογο με το καθεστώς Ασαντ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». Η δήλωσή του, όπως είναι προφανές, τον φέρνει απέναντι από τη στάση που ως ένα βαθμό τηρεί ο επικεφαλής της Συμμαχίας Μουάζ αλ Κχάτιμπ, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του διαλόγου με ορισμένους εκπροσώπους του καθεστώτος υπό όρους, και εμφανιζόταν διατεθειμένος να συνομιλήσει και με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» εκβίασαν, απειλώντας με αποχώρηση αν δεν εκλεγόταν ο Χίτο. Από την άλλη, ο παντελώς άγνωστος τεχνοκράτης, που ουδεμία επαφή έχει και με το εσωτερικό της Συρίας, δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει δεκτός από το όποιο συγκροτημένο στρατιωτικό σκέλος των αντικαθεστωτικών. Οι ΗΠΑ, όπως αναμενόταν, καλωσόρισαν την εκλογή Χίτο, ενώ η Ρωσία εξέφρασε «θλίψη», γιατί «θα κλιμακωθεί η αστάθεια».

Κυβερνητική καταγγελία για χρήση χημικών όπλων από τους αντικαθεστωτικούς

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, τα κρατικά ΜΜΕ και το συριακό πρακτορείο κατάγγειλαν τους αντικαθεστωτικούς ότι χρησιμοποίησαν ρουκέτες με χημικούς παράγοντες σε επίθεση κοντά στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 31 άνθρωποι και να τραυματιστούν 100. Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ Μεκντάντ, δήλωσε ότι θα αποσταλεί επιστολή στον ΟΗΕ σχετικά. Οι αντικαθεστωτικοί απέρριπταν τις κατηγορίες . Οι ΗΠΑ έσπευδαν να δηλώσουν ότι «δεν έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν» τη χρήση χημικών από τους αντικαθεστωτικούς, ενώ έντονα αντέδρασε η Ρωσία.

Απειλές από τις ΗΠΑ

Επίσης, μία μέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωνε ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα εμποδίσει όποιον θελήσει να εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς», αναφερόμενος κυρίως στους σχεδιασμούς Βρετανίας - Γαλλίας. Ο Αμερικανός διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης, μιλώντας στη Γερουσία, δήλωνε ότι «έχουν ετοιμαστεί σενάρια για όλες τις πιθανότητες, προκειμένου η Συμμαχία να είναι έτοιμη ν' αντιδράσει». Ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, πάντως, Μάρτιν Ντέμπσεϊ, έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη, ούτε για τον εξοπλισμό αντικαθεστωτικών».

Τέλος, εξαιρετικά επικίνδυνο κλίμα διαμορφώνεται στα συρο-λιβανικά σύνορα μετά τις συριακές αεροπορικές επιδρομές στη μεθόριο, πολύ κοντά και σε λιβανική πόλη, τη Δευτέρα. Ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Μισέλ Σουλεϊμάν, μίλησε για «απαράδεκτη παραβίαση της λιβανικής εθνικής κυριαρχίας». ΗΠΑ - Γαλλία καταδίκασαν και η Δαμασκός διέψευσε ότι επλήγη λιβανικό έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ