Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αρχίζουν σήμερα οι διερευνητικές για την κυβέρνηση

Πιθανότερο όλων το σενάριο για νέα προσφυγή στις κάλπες

ΡΩΜΗ.--

Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες και με τα σενάρια για νέα προσφυγή στις κάλπες να πληθαίνουν, αρχίζουν σήμερα οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης από τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο Ναπολιτάνο αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, αρχής γενομένης από τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, του οποίου η κεντροαριστερά συμμαχία με κορμό το δικό του «Δημοκρατικό Κόμμα», κατάφερε να συγκεντρώσει μια ισχνή πλειοψηφία στην κάτω Βουλή αλλά όχι και στη Γερουσία.

Οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, με άξονα τις διαφορετικές προσεγγίσεις διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που εκφράζουν η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερή συμμαχία αλλά επί της ουσίας και το «Κίνημα των πέντε Αστέρων» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες που διεξήχθησαν την Παρασκευή μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου προκειμένου να εκλεγούν πρόεδροι στα δύο σώματα.

Πρόεδρος της Βουλής εκλέχτηκε, με 327 στους 630 ψήφους, η βουλευτής της κεντροαριστερής συμμαχίας του Μπερσάνι, αλλά και του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», του Νίκι Βέντολα, Λάουρα Μπολντρίνι. Φαίνεται να υποστηρίχθηκε μόνο από τους βουλευτές του κόμματός της (όχι όλους, αφού έχουν εκλεγεί 345 με τον Μπερσάνι).

Στη Γερουσία, πρόεδρος εκλέχθηκε ο νεοεκλεγείς στο σώμα με την κεντροαριστερά συμμαχία του Μπερσάνι, εισαγγελέας γνωστός για τη δράση του ενάντια στη μαφία, Πιέτρο Γκράσο, με 136 ψήφους, από το σύνολο των 319, 11 περισσότερους από ό,τι οι γερουσιαστές που εξέλεξε η συμμαχία. Αν και δεν έγινε σαφές ποιος στήριξε τον Γκράσο, αφού και η συμμαχία υπό τον Μόντι αρνήθηκε να το πράξει, μια «ιδέα» δόθηκε από το γεγονός ότι την επόμενη ημέρα, ο Μπέπε Γκρίλο «φωνασκούσε» διαδικτυακά ενάντια σε όσους από τους βουλευτές του επέλεξαν, πιθανώς, να εγκαταλείψουν τη γραμμή που είχε υιοθετήσει το κίνημα περί μη στήριξης κανενός άλλου πλην των δικών του υποψηφίων, τακτική που διατείνεται ότι θα ακολουθήσει μέχρι τέλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ