Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχίζει σήμερα η επίσκεψη Ομπάμα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή αρχίζει σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, εκτός από την ισραηλινή ηγεσία, θα συναντήσει και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, στη Ραμάλα - για πρώτη φορά Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί σε παλαιστινιακό έδαφος - και στη συνέχεια τον Ιορδανό βασιλιά στο Αμμάν, όπου θα μεταβεί την Παρασκευή το απόγευμα. Τις τελευταίες λεπτομέρειες της επίσκεψης, που αναμένεται να επικεντρωθεί στο Παλαιστινιακό, στις εξελίξεις στη Συρία και στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ρύθμιζε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που έφτασε αργά χτες στο Τελ Αβίβ, και, σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ, θα επιστρέψει το Σάββατο, μετά την αναχώρηση Ομπάμα, προκειμένου να συνεχίσει τις επαφές του Προέδρου, τόσο με την ισραηλινή όσο και με την παλαιστινιακή ηγεσία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, στην πρώτη του ομιλία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και λίγο πριν την άφιξη Ομπάμα, αποπειράθηκε να «καλλιεργήσει κλίμα διαλόγου», δηλώνοντας «έτοιμος για ιστορικές παραχωρήσεις, προκειμένου να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους». Βέβαια, το «μεγάλο αγκάθι» της όποιας διαπραγμάτευσης είναι ο εποικισμός, βασικό σημείο που θα επιδιώξουν ν' αναδείξουν οι Παλαιστίνιοι.

Επ' αυτού, δε διαφαίνονται πολλές προοπτικές, αφού στο νέο ισραηλινό κυβερνητικό σχήμα συμμετέχει το κόμμα των εποίκων «Εβραϊκό Σπίτι», που ανέλαβε και το υπουργείο Οικισμού. Η κυβέρνηση ορκίστηκε, μετά από δίμηνες διαπραγματεύσεις, δύο 24ωρα πριν την άφιξη Ομπάμα. Συμμετέχουν το «Ισραελ - Μπεϊτένιου» των Νετανιάχου - Λίμπερμαν, το «Εβραϊκό Σπίτι» του Ναφτάλι Μπένετ που ανέλαβε και υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου, τα κεντρώα «Γιες Ατίντ» του δημοσιογράφου Γιάιρ Λαπίντ, υπουργός Οικονομικών, και «Χατνουα» της Τζίπι Λίβνι, υπουργός Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γερμανικές «επιφυλάξεις» για τα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών(2020-06-11 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Αμπάς στη Μόσχα(2018-02-13 00:00:00.0)
Βολιδοσκόπηση και επανακαθορισμός προτεραιοτήτων(2013-03-16 00:00:00.0)
Νέα περιοδεία Μίτσελ(2009-06-10 00:00:00.0)
Οξύνεται η ένταση(1998-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ