Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 53
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022
Εργασιακός ... μεσαίωνας στο Κατάρ

Σε σύγχρονο «δουλεμπόριο» έχουν μετατραπεί τα έργα υποδομής για το Μουντιάλ του Κατάρ σύμφωνα με πηγές από την ίδια τη χώρα, που έρχονται να βάλουν ακόμη ένα μαύρο λιθαράκι στην ήδη «αμαρτωλή» διοργάνωση του 2022. Μετά τις ιστορίες για σκάνδαλα διαφθοράς προκειμένου να προωθηθεί η υποψηφιότητα και τις διαφωνίες για τις ημερομηνίες διεξαγωγής, έρχεται τώρα και η καταγγελία για στυγνή εκμετάλλευση του ανθρωπίνου δυναμικού που εργάζεται στα υπό ανέγερση γήπεδα.

Οπως καταγγέλλει η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία στα έργα υποδομής επικρατούν απάνθρωπες και ...μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από το Νεπάλ και τις Φιλιππίνες, που επί το πλείστον εργάζονται. Σε αυτούς επιβάλλεται «καταναγκαστική» εργασία, ενώ πολλές φορές δεν τηρούνται τα συμφωνημένα όσον αφορά τις μισθοδοσίες. Υπάρχουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες κατοικούν σε μικροσκοπικά δωμάτια δίχως κλιματισμό με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου! Αλλες αφορούν τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων για τους μισθούς, με κάποιους από τους εργάτες να εργάζονται για 78 σεντς την ώρα. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες πως οι ξένοι εργάτες αδυνατούν να φύγουν από το Εμιράτο αφού απαιτείται visa εξόδου, την οποία οι εργοδότες αρνούνται να χορηγήσουν!

Από τη μεριά της η FIFA για μια ακόμη φορά ...πέφτει απ τα σύννεφα (όπως, για παράδειγμα, έγινε και σε αντίστοιχη περίπτωση στην προηγούμενη διοργάνωση στη Νοτιο Αφρική) και τονίζει πως θα ξεκινήσει συζητήσεις με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης αλλά και με διάφορους οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ