Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Κλιμακώνεται η ένταση από τις απειλητικές κινήσεις των ΗΠΑ

Από χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στην Πιον Γιάνγκ ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Από χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στην Πιον Γιάνγκ ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Στα ύψη εκτοξεύουν την ένταση οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο με πιο χαρακτηριστικές τις συμβολικές προχτεσινές πτήσεις των βομβαρδιστικών στελθ Β2 που μπορούν να μεταφέρουν και πυρηνικές βόμβες και την κορύφωση των στρατιωτικών γυμνασίων «Foal Eagle» (δίμηνης διάρκειας!) που πραγματοποιούν από κοινού με τους Νοτιοκορεάτες. Οι εξελίξεις αυτές είχαν χτες ως αποτέλεσμα την απόφαση του ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για έναρξη των προετοιμασιών για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με στόχο «ανελέητα πυραυλικά πλήγματα» στην αμερικανική ενδοχώρα, τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις του Ειρηνικού περιλαμβανομένων των νησιών Χαβάη και Γκουάμ, αλλά και αυτών που βρίσκονται στη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα που επικαλούνται πληροφορίες του βορειοκορεατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου KCNA, η διαταγή δόθηκε μετά το πέρας μεταμεσονύχτιας έκτακτης σύσκεψης ανάμεσα στον πρόεδρο Κιμ και ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, με τον πρώτο να φέρεται πως δήλωσε ότι οι πτήσεις των αμερικανικών βομβαρδιστικών Β2 «αντιστοιχούν με ένα τελεσίγραφο που δείχνει πως θέλουν να κηρύξουν με κάθε τίμημα έναν πυρηνικό πόλεμο».

Αργότερα το KCNA μετέδωσε την πραγματοποίηση μίας μεγάλης, μαζικής συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία της Πιονγιάνγκ, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες και στρατιώτες φώναξαν συνθήματα όπως: «Θάνατος στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές».

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, η Κίνα απηύθυνε έκκληση για «κοινές προσπάθειες», με στόχο τη μείωση των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο, επειδή (όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι) η «ειρήνη και η σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο είναι κοινό συμφέρον».

Aπό την πλευρά της, η Ρωσία επικρίνοντας έμμεσα τις πτήσεις αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε ότι η αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στη ΛΔ Κορέας οδηγεί σε φαύλο κύκλο, ο οποίος είναι πιθανό να οδηγήσει εκτός ελέγχου την κατάσταση. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε και τη ΛΔ Κορέας να «ρίξει τους τόνους», ενώ απηύθυνε έκκληση σε «όλες τις πλευρές να μην κάνουν επίδειξη στρατιωτικής ισχύος» και ν' αποφύγουν τον κίνδυνο μιας πολεμικής απάντησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ