Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ο αντιλαϊκός «άνεμος» Ολάντ

ΠΑΡΙΣΙ.--

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να «καθησυχάσει» το γαλλικό λαό ότι «έχει υπό έλεγχο τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης» προσπάθησε, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του εμφάνιση στο κανάλι France 2, ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Φρανσουά Ολάντ, στη γνωστή διαχειριστική λογική, επανέλαβε ότι θα προσπαθήσει να κάνει τους Ευρωπαίους ηγέτες «ν' αντιληφθούν ότι η ακόμη περισσότερη λιτότητα δεν φέρνει αποτελέσματα, ούτε ανάπτυξη» - καπιταλιστική εννοείται - και εξήγγειλε νέα «μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό». Ωστόσο, στα μείζονα ζητήματα της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων και του κλεισίματος της μίας μετά την άλλη εγκαταστάσεων διαφόρων επιχειρήσεων, ο Ολάντ σιώπησε.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Ολνέ σου Μπουά της «Πεζό - Σιτροέν» είχαν προχωρήσει σε ωριαία κατάληψη των γραφείων της εταιρείας στο Παρίσι καθώς και της έδρας της Mefed, της Ενωσης Γάλλων Εργοδοτών, ζητώντας να μην εφαρμοστεί η απόφαση της εταιρείας για κλείσιμο της μονάδας, όπου απασχολούνται περίπου 3.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων ελάχιστοι θα απορροφηθούν σε άλλες εγκαταστάσεις. Επιτόπου, έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Μια μέρα νωρίτερα, είχαν προχωρήσει σε ανάλογη συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας και τόνισαν ότι θα επιμείνουν στις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν από τις 16 Γενάρη.

Χτες, επίσης, το ινστιτούτο στατιστικών μελετών Insee, εκτός από αύξηση της ανεργίας και μείωση της αγοραστικής δύναμης, το 2012 σημειώνει ότι η Γαλλία δεν έπιασε κανέναν από τους στόχους που είχε βάλει ως προς το έλλειμμα και το χρέος της. Ετσι, το έλλειμμα δε μειώθηκε παρά στο 4,8%, κάτι που έκανε και τον Ολάντ στην τηλεοπτική του εμφάνιση να παραδεχτεί ότι δεν πρόκειται να φτάσει το 2013 στο 3% όπως θεωρητικώς θα έπρεπε, ενώ το χρέος εκτοξεύτηκε στο σημείο ρεκόρ για τα γαλλικά δεδομένα, του 90,2% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ