Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΡΥΘΜΙΣΗ» ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΟΠΛΩΝ
Νέα εμπλοκή

NEA ΥΟΡΚΗ.--

Μπλοκαρίστηκε, τα ξημερώματα χτες, από τους πρέσβεις του Ιράν, της Συρίας και της ΛΔ Κορέας, η συμφωνία για την επιβολή ρυθμιστικών κανόνων στις διασυνοριακές αγοραπωλησίες συμβατικών όπλων, η οποία συζητιέται εδώ και αρκετά χρόνια στους κόλπους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι πρέσβεις των τριών χωρών επισήμαναν ότι τάσσονται γενικά υπέρ της συμφωνίας αλλά διαφωνούν με τη συγκεκριμένη μορφή και τις διατυπώσεις της διότι δε διασφαλίζει την απαγόρευση προμήθειας όπλων προς οργανώσεις ενόπλων που μπορεί να εμπλέκονται σε επιθετικές ενέργειες, με τον πρέσβη της Συρίας να φέρνει ως παράδειγμα τις εξελίξεις στη χώρα του.

Σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, επικαλούμενοι «νομικές αμφισημίες» και κενά εξέφρασαν και οι πρέσβεις Κίνας και Ρωσίας, διευκρινίζοντας όμως ότι δε θα ασκούσαν βέτο στην υιοθέτησή της. Αμφιβολίες εξέφρασαν και οι πρέσβεις Ινδίας και Πακιστάν αλλά και άλλων χωρών, τονίζοντας ότι το σχέδιο της συμφωνίας δεν είναι «ισορροπημένο» και ευνοεί τις χώρες που εξάγουν όπλα (με μεγαλύτερη εξαγωγό τις ΗΠΑ) σε βάρος αυτών που εισάγουν.

Θεωρητικώς η συμφωνία αποσκοπεί στο να υιοθετηθούν «ρυθμιστικοί κανόνες» τέτοιοι που θα ελέγχουν όλες τις συμφωνίες αγοραπωλησίας όπλων για να βεβαιώνεται ότι δε χρησιμοποιούνται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τρομοκρατία - όρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «λάστιχο» όπως έχει αποδειχθεί από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αν και είχε τεθεί προς συζήτηση επί χρόνια, οι ΗΠΑ μπλόκαραν κάθε κουβέντα, τακτική που άλλαξε μετά την πρώτη εκλογή Ομπάμα, με την αμερικανική ηγεσία να αποδέχεται την υιοθέτηση συμφωνίας, αλλά να θέτει ως όρο ότι θα πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία τουλάχιστον 50 χωρών στη Γενική Συνέλευση και με δικαίωμα βέτο από κάποια χώρα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα μπορούσαν οι ίδιες να μπλοκάρουν μια συμφωνία που έθιγε τα δικά τους συμφέροντα. Τώρα, αναμένεται ο ΓΓ του ΟΗΕ να επαναφέρει το κείμενο της συμφωνίας με ορισμένες τροποποιήσεις προς συζήτηση την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνες και κόντρες για επιθέσεις με χημικά όπλα... (2017-04-14 00:00:00.0)
Νέος γύρος αντεγκλήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2012-07-13 00:00:00.0)
Σκληρό παζάρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (2012-02-04 00:00:00.0)
Υποβάθμιση διπλωματικών σχέσεων (2011-09-03 00:00:00.0)
Κατήγγειλε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (2006-09-21 00:00:00.0)
Βέτο για τους εφοπλιστές (2004-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ