Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΥΓΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ξεκίνησε χτες το 8ο Συνέδριο

Μέσα σε συνθήκες ανελέητης επίθεσης της τρικομματικής κυβέρνησης και του κεφαλαίου στα λαϊκά δικαιώματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της πρόνοιας άρχισαν χτες οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που θα λήξουν αύριο με την εκλογή νέου Γενικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων της ΟΕΝΓΕ στην ΑΔΕΔΥ.

Στην εισήγησή του ο απερχόμενος πρόεδρος της Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε: «Θεωρούμε αυτονόητη τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην αντίσταση του λαού μας απέναντι στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές, στην ανατροπή τους και εντέλει το άνοιγμα του δρόμου για μια άλλη πολιτική που θα οικοδομήσει το δωρεάν, καθολικό, αναβαθμισμένο, δημόσιο σύστημα υγείας, που θα προασπίζει την υγεία όλων ως πλήρη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία και ως θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό αγαθό».

Εκ μέρους της ΝΔ μίλησε ο Δημήτρης Χριστογιάννης αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες και δήλωσε πως η κυβέρνηση «είναι παρούσα» προκαλώντας αντιδράσεις μέρους των συνέδρων, που άρχισαν να φωνάζουν για τις απλήρωτες εφημερίες.

Οπως επίσης αντιδράσεις προκάλεσε και η άνοδος στο βήμα της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Κατερίνας Μάρκου η οποία τελικά δεν έκανε ομιλία.

Από το ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκε ο Συμεών Κεδίκογλου, χωρίς να μιλήσει.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια συστημική καπιταλιστική κρίση, στην οποία ο νεοφιλελευθερισμός θέλει να πάρει τη ρεβάνς από το κοινωνικό κράτος.

Ο Παναγιώτης Μελάς από τους Ανεξάρτητους Ελληνες είπε ότι αν δεν πάρει ανάσα ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Η ΔΗΠΑΚ

Ακολούθησαν οι ομιλίες των εκπροσώπων των παρατάξεων. Την παρέμβαση στο Συνέδριο εκ μέρους της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) έκανε ο Ηλίας Σιώρας.

Με τη διακήρυξή της η παράταξη καλεί το Συνέδριο να αποφασίσει «για ένα σωματείο όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Για μια ομοσπονδία στο δημόσιο σύστημα Υγείας», αλλά και να προκηρυχθεί άμεσα 24ωρη απεργία σε συντονισμό με την ΠΟΕΔΗΝ για όλα τα προβλήματα στα νοσοκομεία.

Στη διακήρυξή της η ΔΗΠΑΚ σημειώνει πως «όσο τα μονοπώλια είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγει ο λαός, τόσο δε θα μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες και των νοσοκομειακών γιατρών και το λαϊκό δικαίωμα στην υγεία. Οσο το φάρμακο θα παράγεται σαν εμπόρευμα, τόσο θα ζούμε τις τεχνητές ελλείψεις, τα μονοπώλια να θησαυρίζουν και οι ασθενείς που είναι άποροι, μετανάστες, άνεργοι, να μην μπορούν να τα αγοράσουν».

Για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου τονίζει: «Χρειάζεται η μαζική συμμετοχή των γιατρών στη δράση των σωματείων, στις κινητοποιήσεις. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στα εκφυλιστικά φαινόμενα, να αποφασίζονται αρκετές φορές απεργίες με e-mail, χωρίς μαζικές γενικές συνελεύσεις, χωρίς να οργανώνονται, χωρίς απεργούς. Σε κάθε νοσοκομείο δεν μπορούν να λειτουργούν δύο και τρία σωματεία ή και περισσότερα, ανάλογα με την ειδικότητα του κάθε εργαζομένου. Χρειάζονται σωματεία που θα είναι όλοι γραμμένοι, ανεξάρτητα από ειδικότητα και εργασιακή σχέση. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του. Κανέναν δεν εξαιρεί η επίθεση. Ολοι μαζί μπορούμε!!

Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Οσο το κίνημα δεν αμφισβητεί την εξουσία των τραπεζιτών και των βιομηχάνων, το καπιταλιστικό κέρδος που είναι η μήτρα που γεννά την ανάγκη έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, θα αγωνίζεται για ξένα προς τους εργαζόμενους συμφέροντα».

Η ΔΗΠΑΚ καλεί «να οργανώσουμε έμπρακτα τη λαϊκή, ταξική αλληλεγγύη για τον άνεργο, τον ανασφάλιστο, το μετανάστη. Να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε τη δωρεάν εξέταση, νοσηλεία και τη θεραπεία όλων. Να δείξουμε ανυπακοή και απειθαρχία στις εντολές για άσκηση της ιατρικής με κριτήριο το "κόστος", με κριτήριο τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις».

Τέλος, η παράταξη απευθύνθηκε στους συνέδρους και με ειδική επιστολή, καλώντας τους να ψηφίσουν με βάση τη σημερινή κατάσταση του κλάδου: Η διέξοδος «βρίσκεται σε ένα σύστημα Υγείας απαλλαγμένο από την επιχειρηματική δράση. Βρίσκεται στη χειραφέτηση από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του Ευρωμονόδρομου, στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου» σημειώνεται στην επιστολή και καλούνται πάνω σε αυτήν τη γραμμή «να συσπειρωθούν όλοι οι γιατροί. Να χτίσουν τη συμμαχία τους μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στην υγεία και γενικότερα. Να δυναμώσει η κοινή δράση, οι κοινοί αγώνες για να αποσπάσουμε μέτρα ανακούφισης, να σταματήσουν οι περικοπές στους μισθούς, οι απολύσεις, στην προοπτική ριζικότερων ανατροπών. Μπορούμε όλοι μαζί να γκρεμίσουμε μνημόνια και αφεντικά».

«Λύση δεν είναι η "ενότητα των αριστερών δυνάμεων" για τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που αύριο θα στηρίζει τις αντιλαϊκές επιλογές μιας πιθανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που δε διστάζει να συμμαχεί και με τους εθνικιστές, δηλαδή με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων», τονίζεται μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ