Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
Παρέμβαση για τη μετεγκατάσταση των Ρομά

Το θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά από το Χαλάνδρι σε περιοχή του υπουργείου Γεωργίας στα σύνορα Λυκόβρυσης - Μεταμόρφωσης συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μεταμόρφωσης την περασμένη Παρασκευή.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» της περιοχής και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοί της, Θανάσης Αλωνιστιώτης, Νίκος Καραντωνίου και Γρηγόρης Μολύβας, με ανακοίνωσή τους, αναφέρουν πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «το ζήτημα της εγκατάστασης και της γενικότερης αντιμετώπισης των προβλημάτων των Ρομά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που επί σειρά ετών εφαρμόζουν τα κόμματα και τα συμφέροντα που κυριαρχούν, μαζί με την τοπική διοίκηση, που αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικές. Ενα σύστημα που στο επίκεντρό του δεν έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, αλλά τη διασφάλιση και την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους, δεν μπορεί να δώσει καμιά λύση για το λαό, πολύ περισσότερο για κοινωνικές ομάδες με εθνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, όπως είναι οι Ρομά, που απαιτούν ειδικά μέτρα, κονδύλια, υπηρεσίες, υποδομές για να ενταχθούν ολόπλευρα στην κοινωνία. Θέλει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με το λαό να έχει την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του. Και υπάρχουν παραδείγματα από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, ακόμη και η Ρουμανία, όπου είχε επιλυθεί η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων αυτής της ειδικής κατηγορίας και οι Ρομά απολάμβαναν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μεταμόρφωσης είναι αντίθετη με τη ρατσιστική λογική να αντιμετωπίζονται σαν περιφερόμενα σκουπίδια «αφού προηγουμένως τους χρησιμοποίησαν για να πάρουν κοινοτικά κονδύλια, ακόμη και για ψηφοθηρία και εξαγορά», αλλά και αντίθετη με το «να αφήνονται να ζουν μέσα σε άθλιες κυριολεκτικά συνθήκες, σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, με ελλείψεις ακόμη και στα στοιχειώδη, έρμαια των διαφόρων εγκληματικών κυκλωμάτων (...) Χρειάζεται σχεδιασμός για την εγκατάστασή τους σε οικισμούς με πλήρη υποδομή και κοινωνικές υπηρεσίες και πρόγραμμα ανέγερσης κατοικιών με πρόβλεψη για τους άστεγους και για τους Ρομά». Μέχρι τότε μπορούν να αξιοποιηθούν, αφού μετασκευαστούν κατάλληλα, αναξιοποίητα κτίρια του Δημοσίου, με ευθύνη του κράτους, επισημαίνοντας μάλιστα πως «σε τσαντίρια ήταν, σε τσαντίρια θα τους διατηρήσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ