Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιδράσεις του κινήματος ειρήνης

Ο Μιλόσεβιτς και όλοι οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας είναι θύματα του πολέμου του ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο δράστης κι αυτό πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η δήλωση αυτή του Βόλφγκανγκ Ρίχτερ, προέδρου της Εταιρίας για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Πολίτη και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και μέλους του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ της Ειρήνης, δημοσιεύεται τη Δευτέρα (2/4) στην εφημερίδα «Γιούγκε Βελτ» του Βερολίνου. Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ να συλληφθεί ο Μιλόσεβιτς, αλλιώς δε θα δοθεί η υποσχεμένη «οικονομική βοήθεια» στη Γιουγκοσλαβία, «είναι σημείο για παραπέρα εξαγρίωση του Διεθνούς Δικαίου με την αδίστακτη διαδήλωση δύναμης από μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο Γερμανός καθηγητής και πρόσθεσε: «Με την κήρυξη σαν εγκληματία του Μιλόσεβιτς επιδιώκεται η νομιμοποίηση του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας». Σχετικά με τις κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρυση εξουσίας από τον Μιλόσεβιτς, ο Ρίχτερ είπε ότι για κάτι τέτοιο δεν μπορούν να μιλάνε οι ΝΑΤΟικές κυβερνήσεις, αφού σ' αυτό έχουν «ευρύ πεδίο δράσης».

Τόνισε, επίσης: «Το κίνημα ειρήνης αγωνίστηκε κατά του πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Τώρα αυτό οφείλει να αποκαλύψει τη σκευωρία σχετικά με τους λόγους σύλληψης του Μιλόσεβιτς».

«Ο πατριωτικός αγώνας κηρύσσεται έγκλημα»

Πριν τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς η ίδια εφημερίδα «Γιούγκε Βελτ», τόνιζε σε σχόλιο συνεργάτη της:

Με τη δίωξη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το ΝΑΤΟ θέλει να κρατήσει ανοιχτό το ζήτημα της διεξαγωγής πολέμων, ενώ παραβιάζει το χάρτη του ΟΗΕ. Αυτό είναι το νόημα των προσπαθειών, να συρθεί ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας στο ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και έτσι να καταδικαστεί όλη η Σερβία που πρόβαλε αντίσταση. Αυτό γενικά θα σήμαινε να κηρυχτεί έγκλημα η αντίσταση κατά της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, θα σήμαινε να μην επιτραπεί να υπερασπίζεσαι τη χώρα σου ή να αποφασίζεις μόνο υπό ποιο καθεστώς θέλεις να ζεις... Για το παγκόσμιο κίνημα της ειρήνης πρόκειται για ζήτημα βασικής σημασίας... δεν πρόκειται για το πρόσωπο του Μιλόσεβιτς, άσχετα με το πώς τον κρίνει κανείς.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ