Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο ρυθμό των αλλεπάλληλων επιθέσεων

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές επιχειρούν να ανοίξουν ένα ισραηλινό μπλόκο με μια μπουλντόζα και ταυτόχρονα καίνε μία ισραηλινή σημαία

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές επιχειρούν να ανοίξουν ένα ισραηλινό μπλόκο με μια μπουλντόζα και ταυτόχρονα καίνε μία ισραηλινή σημαία
ΒΗΘΛΕΕΜ - ΓΑΖΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Τα όπλα έχουν πάρει, πλέον, το λόγο στα Αυτόνομα Εδάφη, όπου η ένταση έχει οξυνθεί σε ιδιαίτερα επικίνδυνο επίπεδο, ενώ ο ισραηλινός στρατός και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν αποδυθεί σε λεκτική μάχη αλληλοκατηγοριών. Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο και περαιτέρω κλιμάκωσης, ενώ στο έδαφος οι εχθροπραξίες δε φαίνονταν να βαίνουν σε τερματισμό. Τελευταία πράξη ήταν ο βομβαρδισμός, αργά χτες το βράδυ, θέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, από ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα, από εδάφους αλλά, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, και από θαλάσσης, σε αντίποινα για την επίθεση, το πρωί, σε εβραϊκό οικισμό. Δεν είχε, άμεσα, γνωστοποιηθεί το μέγεθος των ζημιών και το αν υπάρχουν θύματα.

Ολονύκτιες σκληρές μάχες έλαβαν χώραστη Βηθλεέμ, όπου ο θάνατος ενός Ισραηλινού στρατιώτη από παλαιστινιακά πυρά, το βράδυ της Δευτέρας, σηματοδότησε τη γενίκευση της σύρραξης που κατέληξε στον πολύωρο βομβαρδισμό του κέντρου της πόλης, καθώς και των δύο προσφυγικών στρατοπέδων από ισραηλινά τεθωρακισμένα. Επίκεντρο των συγκρούσεων, για άλλη μια φορά, ήταν το μνημείο του Τάφου της Ραχήλ, όπου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έχουν συγκεντρώσει τα πυρά τους, τα τελευταία 24ωρα, Παλαιστίνιοι ελεύθεροι σκοπευτές. Από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, τραυματίστηκαν 9 πολίτες, εκ των οποίων οι 3 παιδιά μικρότερα των 8 ετών και μάλιστα ένα 3χρονο κοριτσάκι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τεταμένη η κατάσταση και στη Νότια Γάζα, στην περίμετρο του εποικισμού Γκας Κουτίφ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δέχτηκε παλαιστινιακή επίθεση με 3 όλμους, από την οποία τραυματίστηκαν 2 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός 10μηνου νηπίου. Στην παρακείμενη αραβική πόλη Κχαν Γιουνίς, μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού γκρέμισαν θέσεις της επίλεκτης μονάδας προστασίας του Γιάσερ Αραφάτ «Force 17». Στη Χεβρώνα, Εβραίοι έποικοι βανδάλισαν το κεντρικό τέμενος της πόλης, σπάζοντας τζάμια και καίγοντας τα κοράνια.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν θέσεις και εντός της πόλης Κχαν Γιουνίς, ενώ ανάλογη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και στην πόλη Νάμπλους, ενώ τα ισραηλινά στρατιωτικά πλοία έχουν αποκλείσει τη θάλασσα της Γάζας, έχοντας τεθεί σε ύψιστη ετοιμότητα. Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα ισραηλινά ελικόπτερα περιπολούσαν διαρκώς πάνω από την Κχαν Γιουνίς.

Ο διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στη Βηθλεέμ, και συγκεκριμένα στον Τάφο της Ραχήλ, Μαρσέλ Αβίβ, δήλωνε, χτες, ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν, πλέον, εντολή να πυροβολούν κάθε ένοπλο που διακρίνουν για να προστατευτούν. Την ίδια στιγμή, ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν, επαναλάμβανε πως «φαίνεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή όχι μόνο ενισχύει την τρομοκρατία, αλλά τα ίδια τα μέλη της συμμετέχουν σε αυτές τις πράξεις», καταλήγοντας με την προειδοποίηση ότι «η βία δε θα οδηγήσει πουθενά». Παράλληλα, ομάδα Εβραίων εποίκων μετέφερε μπροστά στην οικία του Αριέλ Σαρόν, στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, ένα αυτοκίνητο διάτρητο από σφαίρες, ζητώντας από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «να τηρήσει τις προεκλογικές του υποθέσεις και να απαντήσει με επιπλέον στρατιωτικά μέτρα στην παλαιστινιακή τρομοκρατία».

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Μοχάμαντ Νταχλάν, εκτιμούσε ότι οι αλλεπάλληλες ισραηλινές κατηγορίες σε βάρος των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, στοχεύουν στην υπονόμευση της παλαιστινιακής ηγεσίας και στην καλύτερη δικαιολόγηση της απροκάλυπτης στρατιωτικής κλιμάκωσης που επιχειρεί το Ισραήλ. Ο Νταχλάν τόνισε ότι «υπό τις συνθήκες αυτές, ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να αμυνθεί» σπεύδοντας να τονίσει ότι «όταν για τους περισσότερους Παλαιστινίους δεν έχει πλέον καμία διαφορά η ζωή και ο θάνατος, είναι δύσκολο να ελεγχθεί η οργή τους, ασχέτως αν για την Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι μέσο αντίστασης μια βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ»! Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, μάλιστα, δε δίστασε να εκτιμήσει ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και ανακατάληψης παλαιστινιακών εδαφών από τον ισραηλινό στρατό.

Η τεράστια διάσταση απόψεων και οι αλληλοκατηγορίες δεν έλειψαν και από τις επικοινωνίες που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τόσο με τον Παλαιστίνιο ηγέτη όσο και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Αριέλ Σαρόν επέμεινε ότι η ευθύνη βαραίνει την Παλαιστινιακή Αρχή και ότι το Ισραήλ απλώς προασπίζει τους πολίτες του, ενώ ο Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε διεθνή βοήθεια για να αντεπεξέλθει η Παλαιστινιακή Αρχή στην οξυνόμενη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση.

Η κλιμάκωση της έντασης προκαλεί σειρά αντιδράσεων και στο εσωτερικό του Ισραήλ. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Γιόσι Μπεϊλίν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, που ηγείται της μεγάλης μερίδας εκείνων των στελεχών που διαφώνησαν με τη συγκυβέρνηση, εξαπέλυσε, μέσω συνέντευξής του, σφοδρή επίθεση στην ισραηλινή ηγεσία. Ο Μπεϊλίν κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση ότι ακολουθεί, μια «άνευ λόγου» τακτική κλιμάκωσης, αρνούμενη να αποδεχτεί την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και επιβάλλοντας τόσο σκληρό αποκλεισμό στους Παλαιστινίους που πυροδοτεί την έξαρση της βίας. Από τα «πυρά» του δε γλιτώνει ούτε ο, πρώην στενός συνεργάτης του, Σιμόν Πέρες, στον οποίο προσάπτει «συνενοχή» για τα τεκταινόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ