Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Δραπετσώνας πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, μαζί με τον Αντώνη Αντανασιώτη από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Στη συζήτηση με τους επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος αναδείχτηκε η ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, τόσο για την αντιμεταναστευτική πολιτική τους όσο και για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης όσων μεταναστών συλλαμβάνουν οι αρχές, επειδή δε διαθέτουν τα ανάλογα έγγραφα.

Καταρχάς, τα κρατητήρια όπου στοιβάζουν τους μετανάστες δεν έχουν την υποδομή για να τους κρατήσουν 3 - 4 - 6 και παραπάνω μήνες, καθώς έχουν φτιαχτεί για να «προσφέρουν» ολιγοήμερη διαμονή σε κρατούμενους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο δικαστήριο. Στο ΑΤ Δραπετσώνας η χωρητικότητα στα κρατητήρια είναι 76 άτομα. Ωστόσο, πάντα ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται μέσα σε αυτά υπερβαίνει τα 80 άτομα και αρκετές φορές τα 100, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι αφόρητη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στρώματα για τους «υπεράριθμους» δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα αρκετοί μετανάστες να αναγκάζονται να ξαπλώνουν και να κοιμούνται στο δάπεδο. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα - όλο αυτό το διάστημα του εγκλεισμού - για καμία δραστηριότητα, ούτε καν ο στοιχειώδης προαυλισμός, ώστε να δουν λίγο ήλιο και να αναπνεύσουν καθαρό αέρα. Αυτή η αφόρητη κατάσταση προκαλεί απόγνωση και απελπισία στους μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοτραυματίζονται για να βγουν έξω από το κρατητήριο με τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο.

Οπως τόνισε ο Γ. Τούσσας, «η αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και οι συνεχείς επιχειρήσεις - σκούπα του "Ξένιου Δία" έχουν μετατρέψει τα Αστυνομικά Τμήματα σε φυλακές, με τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των οικονομικών μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων να είναι απαράδεκτες. Το μεγάλο κύμα μεταναστών προέρχεται κυρίως από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους σε βάρος των λαών των περιοχών της Ασίας και της Αφρικής.

Μάλιστα, για τους πολιτικούς πρόσφυγες οι αιτήσεις για πολιτικό άσυλο είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος απέλασής τους σε χώρες που έχουν αυταρχικά καθεστώτα και να διωχθούν. Οι συνθήκες αυτές που βιώνουν οι μετανάστες τούς προκαλούν μεγάλη απελπισία και τους οδηγούν ακόμη και σε απόπειρα αυτοκτονίας. Είναι τόσο αφόρητη η κατάσταση για τους μετανάστες που ορισμένες φορές εξεγείρονται για την ταλαιπωρία που υποβάλλονται σε όλα τα επίπεδα, ώστε να επιστρατεύονται δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη».

Ανακοίνωση της ΝΕ Πειραιά του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών στο τμήμα», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Πειραιά του ΚΚΕ. Και συνεχίζει: «Αυτή η βάρβαρη κατάσταση υπάρχει σε πολλά κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων της χώρας και του Νομού μας. Πριν από λίγο διάστημα, έγινε παρέμβαση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο ΑΤ της Νίκαιας, όπου υπήρξαν ανάλογα κρούσματα. Αποδεικνύεται ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που δημιούργησε η κυβέρνηση σε διάφορες περιοχές της χώρας δε θα είναι ποτέ αρκετά για να κρύψουν την αθλιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι μετανάστες και πρόσφυγες.

Για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των μεταναστών, όπως και για τη συνολική αντιμετώπισή τους, που συχνά δε βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας, τεράστια ευθύνη φέρει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, όπως και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Η ΝΕ Πειραιά του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Νομού και της πόλης, να δυναμώσουν τη συμπαράστασή τους απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ