Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλες ελλείψεις στα σωφρονιστικά καταστήματα

Δραματική είναι η κατάσταση στις φυλακές της χώρας, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρατουμένων, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζονται τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Μοναχά την τελευταία δεκαετία οι κρατούμενοι αυξήθηκαν κατά 50% και για πρώτη φορά στα σωφρονιστικά χρονικά οι φυλακισμένοι έφτασαν τους 12.912, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις είναι για 9.400 άτομα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης εξήγγειλε χτες μέτρα ασφαλείας για τις φυλακές, όπως είναι η ενίσχυση του εξοπλισμού των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών με κατάλληλο οπλισμό και αλεξίσφαιρα γιλέκα, η τοποθέτηση αλεξίσφαιρων τζαμιών στις σκοπιές των καταστημάτων κράτησης, η σύνδεση με κάμερες ασφαλείας όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη κλπ.

Επίσης, μία από τις φυλακές των Τρικάλων, Δομοκού ή Μαλανδρίνου θα μετατραπεί σε κατάστημα κράτησης υψίστης ασφαλείας, θα προσληφθούν 500 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, και από το θεσμό της κινητικότητας 220 δημόσιοι υπάλληλοι θα μεταταγούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Η πρόσληψη των 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων που εξαγγέλθηκε για άλλη μια φορά χτες εκκρεμεί από το περασμένο καλοκαίρι! Την ίδια στιγμή το προσωπικό κράτησης μειώθηκε το 2011 κατά 15%, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 350 υπάλληλοι χωρίς να αναπληρωθούν.

Στο μεταξύ, το ΣΔΟΕ θα ελέγξει σωφρονιστικούς υπαλλήλους για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες περί διάπραξης παραβατικών πράξεων, ενώ το ωράριο των σωφρονιστικών υπαλλήλων αυξάνεται στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως από τις 34,5 που είναι σήμερα.

Ακόμη, με άλλη νομοθετική ρύθμιση, που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το ενέχυρο, προβλέπεται «παράθυρο» για τη μείωση των ποινών των καταχραστών του Δημοσίου, στην περίπτωση που επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που καταχράστηκαν.

Τέλος, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη όσων έχουν διαπράξει μέχρι τώρα αδικήματα που τιμωρούνται μέχρι ένα έτος, εκτός αν τα αδικήματα αφορούν άρνηση καταβολής διατροφής και καταβολής εργατικών απαιτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ