Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ζητά ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας διαδημοτικής εταιρείας ή ανώνυμης εταιρείας με μετόχους τους Δήμους, που θα αναλάβει τη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης, ζητά η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ). Σε περίπτωση που του αίτημα δε γίνει αποδεκτό, η ΠΕΔΚΜ, θα έρθει σε συνεννόηση με την «Κίνηση Πολιτών 136», προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού την αγορά και τη διαχείριση της ΕΥΑΘ, με χρηματοδότηση από Παγκόσμια Ταμεία που υποστηρίζουν τέτοιες προσπάθειες. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΠΕΔΚΜ αποφάσισε να δημιουργήσει επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα.

Η συνολική πρόταση για να αναλάβουν οι δήμοι τη διαχείριση της ΕΥΑΘ συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι με τη διαδικασία του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Επισήμαναν ότι το νερό είναι ένας σημαντικός αναπτυξιακός πόρος και δεν μπορεί να ξεπουληθεί σε ιδιώτες.

«Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελιέται από όσα μασκαρέματα κι αν κάνουν στην ιδιωτικοποίηση», σημειώνει ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, εκλεγμένος του ΚΚΕ στο ΔΣ της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Και προσθέτει: «Φαίνεται πως ήδη η συνεργασία της ΠΕΔ με τους Γερμανούς και οι ανταλλαγές τεχνογνωσίας "αποδίδουν καρπούς". Θυμίζουμε ότι η "γερμανική εμπειρία" σε ζητήματα τέτοια, αφορά τη λειτουργία τέτοιων δομών από δημοτικές και όχι ανοιχτά ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εξίσου στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης είναι και η πρόταση για συμμετοχή μέσα από την "Κίνηση Πολιτών 136": Εξ όσων γνωρίζουμε οι μετοχές πουλιόνται κι αγοράζονται. Αραγε πώς διασφαλίζεται μ' ένα τέτοιο σχήμα - στην ουσία εταιρεία πάλι - ότι δε θα εξαγοραστούν οι μετοχές, ακόμα και από την ίδια την πολυεθνική Suez; Αλλά και ανεξάρτητα από αυτό, μήπως μια τέτοιας μορφής εταιρεία θα λειτουργεί με κριτήριο διαφορετικό από το κέρδος;

Το νερό, κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης για όλους, πρέπει να πάψει να είναι εμπόρευμα. Αμεσα απαιτείται ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, που θα αφορά στην έρευνα, στον εμπλουτισμό, στην προστασία, στις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ των πολυεθνικών και της άρχουσας τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ