Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ - ΚΡΕΑΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ
Σε οκτώ μονοπώλια το 75% της αγοράς

Τα ταμεία μόλις οκτώ μονοπωλίων καρπώνονται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων, όπως προκύπτει από σχετική κλαδική μελέτη της ICAP, μέρος της οποίας δημοσιοποιήθηκε χτες. Συγκεκριμένα, οκτώ επιχειρήσεις ελέγχουν το 75% του κλάδου, ενώ οι πέντε από αυτές το 55%. Λίγες μικρές επιχειρήσεις που καταφέρνουν να στέκονται ακόμα στο χώρο, δραστηριοποιούνται εμπορικά τοπικά.

Η διάθεση των αλλαντικών καλύπτεται σε ποσοστό 60% από τα σούπερ μάρκετ, κατά 20% μέσω επιχειρήσεων catering και το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται στα υπόλοιπα δίκτυα διανομής. Η βίαιη και δραματική συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, όπως είναι αναμενόμενο, δεν άφησε και το συγκεκριμένο κλάδο ανεπηρέαστο, καθώς ενώ στην πενταετία 2005 - 2009 στην κατανάλωση αλλαντικών παρατηρήθηκε οριακή αύξηση της τάξης του 0,76%, το 2010 σε σύγκριση με το 2009 καταγράφτηκε «βουτιά» κατά 3,4% και το 2011 νέα μείωση 3,3%. Ανάλογη ήταν και η εξέλιξη στον κλάδο των κρεατοσκευασμάτων, που το 2011 υποχώρησε κατά 3% περίπου. Η εισαγωγική διείσδυση στα αλλαντικά και τις κονσέρβες ανήλθε σε 20% την τελευταία διετία με αυξητική τάση.

Οσον αφορά στη διάρθρωση της αγοράς αλλαντικών - κονσερβών, το μεγαλύτερο μέρος καλύπτει η κατηγορία «πάριζα - μορταδέλα» (29%), ακολουθούν οι κατηγορίες «ζαμπόν (χοιρομέρι και ωμοπλάτες)» και «αλλαντικά πουλερικών». Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας αγοράς κρεατοσκευασμάτων εξακολουθεί να καλύπτεται από παρασκευάσματα χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος και κυρίως από προϊόντα όπως σουβλάκι, γύρος και μπιφτέκι.

Η διαθεσιμότητα και η ποιότητα της βασικής πρώτης ύλης, ασφαλώς επηρεάζει άμεσα τον κλάδο. Εδώ, ο κύριος όγκος του κρέατος είναι εισαγόμενος, ενώ ορισμένες από τις μεγαλύτερες μονάδες έχουν διατηρήσει οι ίδιες κτηνοτροφικές μονάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ