Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ
Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Σε ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) καλεί η παράταξη «Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ) μπροστά στο 9ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΥΑ, που γίνεται στις 11 και 12 Απρίλη. Στη διακήρυξή του το ΕΑΜ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Σήμερα γίνεται ξεκάθαρο σε κάθε εργαζόμενο ότι η τρικομματική κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές επιταχύνουν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ (...)

Οι ΔΕΥΑ ή θα απορροφηθούν από ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ ΑΕ ή θα πουληθούν σε ιδιώτες, είτε, όπως ορίζει ο "Καλλικράτης", θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες εξαλείφοντας από το νερό τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά έχουν απομείνει και με εργασιακές σχέσεις λάστιχο (...)

Τα υδάτινα αποθέματα και η ποιότητα του νερού θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, από τη μόλυνση από βιομηχανικά απόβλητα, από την εντατικοποίηση της αγροτικής παραγωγής και την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων. Το νερό που πίνουμε εξαρτάται από το τι ανάπτυξη έχουμε».

Για την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία - η οποία εμφανίζεται ακομμάτιστη αλλά «συνταυτίζεται με τις παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ» - αναφέρει ότι προτείνει «τη λειτουργία των ΔΕΥΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λειτουργία με κριτήρια κέρδους, αυξήσεις των τιμολογίων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, εγκαλώντας ακόμα και δημάρχους που αρνήθηκαν να κάνουν αυξήσεις στο νερό, ακόμη και περιορισμό δικαιωμάτων των εργαζομένων των ΔΕΥΑ!». Από την άλλη, «δεν έχει προκηρύξει ποτέ απεργία στον κλάδο, είτε απολύονται συνάδελφοι, είτε γίνονται μειώσεις μισθών, είτε χτυπιούνται εργατικά δικαιώματα».

Οι θέσεις του ΕΑΜ σχετικά με το ζήτημα του νερού είναι:

  • «Αποκλειστικά δημόσιος ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων και ένταξη σε αυτόν όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ύδρευσης με κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.
  • Αμεσα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση των υδροφορέων, κυρίως από βιομηχανικά απόβλητα και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασής τους για υγιεινό και φθηνό νερό.
  • Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, που σημαίνει ότι το νερό πρέπει να αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και να είναι υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση, μακριά από τους νόμους της αγοράς, του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε.
  • Επεξεργασία και εφαρμογή ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που αφορά την έρευνα, την προστασία και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, συνολικά στη χώρα και κατά υδατικό διαμέρισμα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ