Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πολιτική στήριξη στη σερβική αστική τάξη

MOΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σημαντική οικονομική αλλά και πολιτική υποστήριξη παρείχε χτες η ρωσική ηγεσία στο Σέρβο πρωθυπουργό Ιβιτσα Ντάσιτς, που ξεκίνησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ως επικεφαλής κλιμακίου υπουργών, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων δάνειο ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων για την «ενίσχυση του σερβικού προϋπολογισμού», σημαντικές οικονομικές, εμπορικές και ενεργειακές συμφωνίες.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε στον Σέρβο ομόλογό του ότι η Ρωσία «θα είναι πάντα στο πλευρό των Σέρβων φίλων», αλλά ότι η ώθηση για μία βιώσιμη λύση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου «θα πρέπει να δοθεί από το Βελιγράδι και μόνον». Εντούτοις, ο Μεντβέντεφ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου «θα πρέπει να τεθεί και στον ΟΗΕ και στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», σημειώνοντας ότι η Μόσχα «πάντα θα στηρίζει τη θέση που θα διαμορφώνει η σερβική ηγεσία»...

Ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε, μάλιστα, τη Σερβία «προνομιούχο και ειδικό εταίρο της Ρωσίας»...

Ο Ντάσιτς, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι προτίθεται, μετά την επιστροφή του στο Βελιγράδι να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Πρίστινα για την εξεύρεση, όπως είπε, «βιώσιμης λύσης». Επανέλαβε ότι απέρριψε την πρόταση της Αστον για το Κοσσυφοπέδιο, επειδή «δεν εξασφάλιζε την προστασία και την πλήρη ασφάλεια» των Σέρβων του προτεκτοράτου, επαναλαμβάνοντας ότι ποτέ η χώρα του δε θα συναινέσει στη μονομερή ανεξαρτησία της περιοχής. Ωστόσο, πρόσθεσε με νόημα ότι ως σήμερα δεν έχει υπάρξει «καμία λεπτομέρεια» ή πληροφορία πάνω σε ένα νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών... Τέλος, εξήρε το «θετικό αντίκτυπο» των σημαντικών ενεργειακών και οικονομικών σερβο-ρωσικών συμφωνιών στην οικονομία της Σερβίας, όπως η ανάπτυξη των σερβικών διυλιστηρίων (NIS) και της δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Οσον αφορά στο δάνειο των 500.000.000 δολαρίων, διευκρινίστηκε ότι τα πρώτα 300.000.000 δολάρια θα δοθούν άμεσα στο Βελιγράδι.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει για αργότερα χτες βράδυ συναντήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σόιγκοφ και σήμερα με Ρώσους τραπεζίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ