Κυριακή 14 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«KollektivA»
«Αιχμηρή» τέχνη σε «αιχμηρές» εποχές

Μπ. Μπρεχτ. Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής, ταξικά στρατευμένης τέχνης. Ο μαρξιστής θεωρητικός και καλλιτέχνης που έγινε η φωνή των καταπιεζόμενων στον αγώνα τους για την ταξική απελευθέρωση. Το καλλιτεχνικό του εκτόπισμα αδιαμφισβήτητο. Ανάγκασε ακόμα και τους αντιπάλους του «να τον καταπιούν ολόκληρο μαζί με τα αγκάθια». Σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ανόδου του φασισμού και της απειλής του ιμπεριαλιστικού πολέμου, το έργο και η σκέψη του προβάλλουν ακόμα πιο επίκαιρα. Συνεχίζουν να εμπνέουν τους εργάτες όλου του κόσμου και τους τροφοδοτούν με επαναστατική αισιοδοξία στην ιστορική τους αποστολή.

Ακριβώς σε αυτές τις συνθήκες είναι που η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη διοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου για τον Μπρεχτ και το έργο του, με όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που το πλαισίωσαν και μάλιστα λίγο μετά το 19ο Συνέδριο του Κόμματος, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ευχαριστούμε το ΚΚΕ και το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ για την πρόσκληση να συνεισφέρουμε κι εμείς σ' αυτήν την προσπάθεια.

Το θεωρήσαμε μια πολύ ευχάριστη πρόκληση, όταν μας έγινε η πρόταση να ενορχηστρώσουμε και να εκτελέσουμε επί σκηνής το, ομολογουμένως, πολύ φιλόδοξο όσο και απαιτητικό μουσικό έργο «Γενιές Σημαδεμένες» του Τάσου Γκρους. Ενα θεματικό μουσικό έργο σε στίχους του Μπρεχτ που αξιοποιώντας ένα μεγάλο εύρος μουσικών επιρροών, αναδεικνύει το σκληρό, αλλά τόσο μεστό λόγο του Μπρεχτ. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε εξαρχής τον συνθέτη για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, καθώς και για τη διάθεσή του να πειραματιστούμε και να προσεγγίσουμε το έργο του με τη δική μας οπτική. Βαδίζοντας πάνω στη χαρακτηριστική μπρεχτική αντίληψη για τη χρήση ανατρεπτικών εκφραστικών μέσων και μορφών και ακολουθώντας το σχήμα σκληρός στίχος - σκληρός ήχος, καταλήξαμε σε μια πρωτότυπη μουσική ανάγνωση των στίχων του Μπρεχτ. Σ' αυτήν αποτυπώνεται και η δική μας αντίληψη για μια «αιχμηρή» τέχνη σε «αιχμηρές» εποχές. Το αποτέλεσμα είναι στην κρίση σας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα ξεχωριστό αφιέρωμα σε έναν σπουδαίο στιχουργό (2017-12-20 00:00:00.0)
Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας προσπαθεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού (2015-11-01 00:00:00.0)
Μπέρτολτ Μπρεχτ: Στρατευμένος στο πλευρό της εργατικής τάξης (2015-05-28 00:00:00.0)
Ανάδειξη της τέχνης που επαναστατικοποιεί συνειδήσεις (2013-01-20 00:00:00.0)
«Αν δε νοιαστούν οι ταπεινοί...» (2007-05-08 00:00:00.0)
Το ΚΘΒΕ τιμά τον Μπρεχτ (1998-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ