Παρασκευή 12 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή

Την Παρασκευή, 19 Απρίλη, στο υπουργείο Παιδείας

Από παλιότερη κινητοποίηση με το ίδιο θέμα
Από παλιότερη κινητοποίηση με το ίδιο θέμα
Σε συναγερμό για τις πολλαπλές ανάγκες στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής καλούν οι εκπαιδευτικοί, που κινητοποιούνται γι' αυτό το λόγο την ερχόμενη βδομάδα. Η ΔΟΕ έχει αποφασίσει για την Παρασκευή 19 Απρίλη, συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, στη 1 το μεσημέρι.

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση και των ήδη υπαρχόντων ειδικών σχολείων. Οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες. Σε πολλές περιοχές της χώρας, η πρόσβαση των ΑμΕΑ στις δομές Εκπαίδευσης έχει γίνει απαγορευτική, καθώς η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία είναι στον αέρα. Οι υποδομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης είναι άθλιες, Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ενταξης λειτουργούν σε ορόφους κτιρίων χωρίς ασανσέρ. Αλλα δεν έχουν καν αίθουσες και στεγάζονται σε «πρώην αποθήκες» σε γωνιές από αίθουσες τελετών, διαδρόμους κ.ά. Και άλλα «φιλοξενούνται» από ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία και από χορηγούς (όπως το ΕΛΕΠΑΠ). Ανάπηροι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα όπως - όπως χωρίς τα αναγκαία υλικά, βιβλία, ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και χωρίς υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί συλλόγους και ΕΛΜΕ να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση απαιτώντας:

  • Να καταργηθεί ο Ν. 4115/2013 της σφαγής της Δημόσιας Δωρεάν Ειδικής Αγωγής (ΕΑ).
  • Καθιέρωση της ΕΑ ως υποχρεωτικής και αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν από την ηλικία των 3 χρόνων, με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε οι οικογένειες των ΑμΕΑ και των παιδιών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες να μη χρειάζεται να καταβάλλουν ούτε ευρώ για τη διάγνωση, αξιολόγηση, συμβουλευτική και αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών τους.
  • Να χρηματοδοτηθεί γενναία ο ευαίσθητος αυτός χώρος και να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές, ώστε όλα τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες να φοιτούν στη Δημόσια Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στο χώρο της ΕΑ (εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό) και να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι μόνιμοι διορισμοί.
  • Να αλλάξει τώρα με Προεδρικό Διάταγμα η διάταξη του Ν. 3699/2008 όπου οι διδακτορικοί/μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών προηγούνται του βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγής και της προϋπηρεσίας.
  • Τα χρήματα του ΕΣΠΑ για την ΕΑ να δοθούν για να ενισχυθούν τα Ειδικά Σχολεία και όχι για να κλείσουν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ