Σάββατο 13 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρωτοστατεί στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής

Συνέντευξη Τύπου έδωσε η ΔΑΣ στο σωματείο του δήμου

Την πολιτική της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, που υλοποιεί κατά γράμμα τις αντεργατικές αποφάσεις της κυβέρνησης, κατήγγειλε, μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε, η Γραμματεία της ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οπως είπαν τα στελέχη της ΔΑΣ, η εφαρμογή του νέου οργανισμού του δήμου είναι ένα ακόμη σκαλοπάτι για τις «αξιολογήσεις» υπηρεσιών και εργαζομένων και τις απολύσεις - «διαθεσιμότητες» που θα φέρουν. Την ώρα που ετοιμάζονται απολύσεις χιλιάδων μόνιμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων, στο δήμο προσλαμβάνονται 1.033 συμβασιούχοι μέσω ΜΚΟ και ΙΝΕ ΓΣΕΕ με τα 5μηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», για τους οποίους, πέρα από το ότι παραμένουν απλήρωτοι ήδη για δύο μήνες, δεν ισχύουν οι ΣΣΕ και όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. «Τέτοιες εργασιακές σχέσεις θέλουν», είπε ο Φ. Μαραντζίδης, στέλεχος της ΔΑΣ.

Αναφερόμενος στις μαζικές μετακινήσεις προσωπικού, στο πλαίσιο του νέου οργανισμού, σημείωσε ότι η διοίκηση προσπαθεί να στήσει το μηχανισμό εφαρμογής της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής που υλοποιεί, ενώ ταυτόχρονα «εκδικείται» και εργαζόμενους που αντιστέκονται στην πολιτική της και πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Τέτοια περίπτωση είναι ο Γ. Ανδρονικίδης, εκλεγμένος με τη ΔΑΣ στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, που η διοίκηση αποφάσισε να τον μετακινήσει από το μηχανουργείο, όπου εργάζεται περίπου 30 χρόνια ως βαφέας, στο ηλεκτρολογικό, όπου δεν έχει αντικείμενο εργασίας. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, ο ίδιος ο δήμαρχος, όταν διαμαρτυρήθηκαν για τη μετακίνηση του συναδέλφου τους, «είπε "αφού μου κάνει τη ζωή ποδήλατο θα του την κάνω κι εγώ"».

Τέλος, τα στελέχη της ΔΑΣ προειδοποίησαν ότι η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε ο δήμος με την ανακύκλωση, το μηχανουργείο, συνεχίζεται με επόμενο στόχο την υπηρεσία ηλεκτρολογικού. «Θα μείνουν στο δήμο όσες υπηρεσίες δεν θέλουν να πάρουν οι ιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα οι ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες θα είναι υποβαθμισμένες αλλά θα πληρώνονται ακριβά από τους πολίτες».

Ειδική αναφορά έκαναν στην πείρα που βγαίνει από το μηχανουργείο και τη σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση του δήμου με ιδιωτική εταιρεία για την επισκευή και συντήρηση 71 οχημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας.

Συνολικά η εταιρεία έχει πάρει περίπου 50 αυτοκίνητα και τράκτορες για επισκευή και έχει επιστρέψει τα 25, από τα οποία τα 16 οχήματα και οι 5 τράκτορες γύρισαν βαμμένα και περιποιημένα εξωτερικά αλλά με σοβαρές βλάβες. Οι εργαζόμενοι του δήμου που απασχολούνται στο μηχανουργείο ουσιαστικά επισκευάζουν τα οχήματα, με ανταλλακτικά που τους προμηθεύει η εταιρεία. Την ίδια ώρα, στις αποθήκες του δήμου υπάρχουν ανταλλακτικά αξίας 200.000 ευρώ, όμως υπάρχει εντολή να μη δίνονται για αξιοποίηση.

Τα στελέχη της ΔΑΣ κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για να καταργηθεί η σύμβαση και να φύγει ο ιδιώτης εργολάβος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ