Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συντρίβεται η τουρκική λίρα, εξεγείρονται οι εργαζόμενοι

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.- Σκηνές ...ροκ εκτυλίχτηκαν χθες στη διαδήλωση χιλιάδων εργαζομένων, αλλά και μικρομεσαίων εμπόρων στην Αγκυρα, καθώς ένας έξαλλος ανθοπώλης έφθασε στο σημείο να εκτοξεύσει μια άδεια ταμειακή μηχανή εναντίον του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος σοκαρίστηκε, αλλά πάντως δεν υπέστη κανέναν τραυματισμό.

Το μικροεπεισόδιο, πάντως, δεν μπόρεσε να εκτρέψει την προσοχή από το αληθινό πρόβλημα, το οποίο είναι, φυσικά, η διαρκής χειροτέρευση της κατάστασης της «μεγάλης ασθενούς» τουρκικής οικονομίας.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε περαιτέρω χθες, έχοντας απολέσει 40-50% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (χθες η ισοτιμία ήταν 1,23 εκατ.: 1), ενώ η κυβέρνηση διακοίνωσε και νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων: 20% πάνω η βενζίνη, 18% το πετρέλαιο ντίζελ.

Στη χθεσινή διαδήλωση στην πρωτεύουσα, το σύνθημα που ακουγόταν δυνατότερα ήταν «Φθάνει ως εδώ». Διαδηλώσεις πέραν αυτής στην Αγκυρα έγιναν και στο Ερζουρούμ - όπου η αστυνομία προέβη σε τουλάχιστον 7 συλλήψεις - στα Αδανα και στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς δήλωσε ότι πρόκειται για μια προσωρινή εξέλιξη, εκτιμώντας ότι η τουρκική λίρα θα ανακτήσει την αξία της. «Στο τέλος Απριλίου μια ισοτιμία 1,1 εκατ. προς το δολάριοθα πρέπει να αντανακλά την πραγματική ισορροπία. Κάθε άλλη ισοτιμία πέρα από αυτήν θα σηματοδοτεί κρίση και μεγάλο ρίσκο», δήλωσε ο Ντερβίς.

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση του αερομεταφορέα «Turkish Airlines», που έχει καθυστερήσει σημαντικά. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της κυβέρνησης Ενίς Οξούζ διέταξε έρευνα για τις απώλειες της εταιρίας το 2000 (110 εκατ. δολάρια), για τις οποίες η διοίκηση της εταιρίας κατηγορεί τον ίδιο, επειδή συγκράτησε τις τιμές των πτήσεων εσωτερικού. Ο Ε. Οξούζ ανταπαντά ότι αιτίες των απωλειών ήταν η κακοδιαχείριση, η πρόσληψη υπεράριθμων υπαλλήλων και οι υψηλοί μισθοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ