Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις γύρω από τη σύλληψη Μιλόσεβιτς

Δε βρίσκω μέτρο, για να μετρήσω την οργή μου - για όσα γίνονται γύρω μου. Και δεν είναι, βέβαια, μόνο δική μου η οργή... Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενοι είναι εξοργισμένοι, για όσα γίνονται στη χώρα μας, από την κυβέρνηση Σημίτη. Κυβέρνηση του μεγάλου ντόπιου κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών...

Να τα σχολιάσω και να τ' απαριθμήσω, άδικος κόπος. Οι σελίδες του «Ριζοσπάστη» δεν κάνουν άλλη δουλιά καθημερινά. Μα η οργή μου, οργή και αγανάκτηση όλων των πατριωτών της χώρας μας. Είναι οργή και αγανάκτηση, για όσα γίνονται στον κόσμο στη μετασοβιετική περίοδο. Είτε, όπως συνηθίζουμε να λέμε, στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Και δεν είναι αυτά λίγα. Ανεξάντλητος είναι ο αριθμός των προβλημάτων κι εγώ γι' αυτό θα σταθώ σε ένα και μοναδικό.

Το διεθνές πρόβλημα που δημιουργήθηκε γύρω από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τη σύλληψη και προσαγωγή του στο ιμπεριαλιστικό Δικαστήριο της Χάγης. Ο παραλογισμός αυτός ξεπερνά σε θρασύτητα κι εκείνη των Ναζί, με τη δίκη του Γ. Δημητρόφ στη Λειψία. Παραβιάζεται ασύστολα από τους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές το Διεθνές Δίκαιο. Κάτι περισσότερο. Παραβιάζεται η κοινή λογική. Αφού το θύμα αυτής της ΝΑΤΟικής απρόκλητης επίθεσης μετατρέπεται σε θύτη. Ενώ οι ιμπεριαλιστές του πολέμου που άρχισε στις 24.3.99 αυτοανακηρύχτηκαν σε αθώες περιστερές και σε δικαστές.

Στο βιβλίο μου που εξέδωσα το Μάη του 1999 και αφιέρωσα στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με τίτλο: «ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ», έγραφα με στίχους, στις 29.3.99 «Οι πύραυλοι απ' όπου κι αν εξαπολύονται/ οι μπόμπες απ' όποια ύψη κι αν πέφτουν/ δε χτυπάνε μόνο τη Σερβία/ το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο/ Την ανθρωπότητα χτυπάνε ολόκληρη/ Τις πολιτιστικές, νομικές, ηθικές αρχές μας χτυπάνε./ Τους ίδιους τους παγκόσμιους θεσμούς μας πλήττουν/οι Δεκαεννέα σατανικοί γκάνγκστερ της διαβολικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ./ Στο στόχαστρό τους έχουν/ το ίδιο το δικαίωμά μας/ στη ζωή. Με τον πιο σύγχρονο μηχανισμό τους/ μας απειλούν/ με υποταγή ή αφανισμό».

Αυτοί οι γκάνγκστερ, λοιπόν, ζητούν την κεφαλή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που πιστός στις αγωνιστικές παραδόσεις του σέρβικου λαού, αγωνίστηκε κόντρα στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Εγινε έτσι παράδειγμα. Παράδειγμα αντίστασης για μίμηση στους ηγέτες των άλλων λαών. Από δω και το μίσος των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών.

Ο θρασύτατος διωγμός του ιστορικού ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, προκαλεί έντονη συγκίνηση, σε όλους τους έντιμους ανθρώπους του κόσμου. Ζωντανό παράδειγμα των αντιδράσεων αυτών ενάντια στον τέτοιο παραλογισμό είναι η δημιουργία μιας ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για τη σωτηρία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη διάρκεια της Συνόδου για τη συγκρότηση του Μόνιμου Φόρουμ για την Ειρήνη. Η σύνοδος έγινε στο Βερολίνο στις 24 και 25 Μάρτη («Ρ» 1.4.2001).

Στο πρόσωπο του Μιλόσεβιτς υπερασπίζονται αρχές, αξίες και ιδανικά που διαμορφώθηκαν μέσα από αγώνες χρόνων και χρόνων. Αξίες, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των εθνών και των λαών για επιλογή του τρόπου που θέλουν να κυβερνούνται και να εκλέγουν χωρίς επεμβάσεις τις κυβερνήσεις τους. Ιδανικά και αξίες όπως η ειρήνη, η ανεξαρτησία, η ελευθερία, η γλώσσα και οι πολιτιστικές παραδόσεις κάθε λαού.

Στο όνομα αυτών των αξιών και ιδανικών θα δυναμώνουν όλο και περισσότερο τα αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα κάθε λαού σε κάθε χώρα και παράλληλα θα συντονίζεται η ενιαία πάλη των λαών, ενάντια στο απάνθρωπο και βάρβαρο - ιστορικά ξεπερασμένο καθεστώς του καπιταλισμού.

Η ανατροπή του δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά και νομοτελειακά αναπόφευκτη, με το θρίαμβο του σοσιαλισμού - κομμουνισμού σε όλο τον κόσμο.


Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ