Τρίτη 16 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αυξάνεται το κόστος σπουδών για τους σπουδαστές!

«Μια σειρά από πτυχές της λειτουργίας των ΤΕΙ ως επιχείρηση ή αλλιώς ως ανταποδοτικού οργανισμού μπαίνουν σε εφαρμογή, ενώ το σχέδιο "Αθηνά" ακόμη δεν μπορεί να διαμορφωθεί οριστικά και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των φοιτητών αλλά και των εκπαιδευτικών και εργαζομένων των ιδρυμάτων».

Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον πολλαπλασιασμό των περιπτώσεων που οι φοιτητές καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους για υλικά που χρησιμοποιούν στα μαθήματα. Τελευταία προστέθηκε και το κόστος ιατρικών εξετάσεων για τους φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το ΜΑΣ σημειώνει σχετικά ότι: «Ο τιμοκατάλογος σπουδών στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε φέτος ως εξής: Για το τμήμα Αυτοματισμού 70 ευρώ για υλικά σχεδίου και άλλα τόσα για ηλεκτρονικά εξαρτήματα, για το τμήμα Ηλεκτρονικής τουλάχιστον 50 ευρώ πάλι για ηλεκτρονικά (ποσά που για όσους επιλέγουν να κάνουν και πτυχιακή εργασία πολλαπλασιάζονται). Για τη Σχολή Διαιτολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων μέχρι και 20 ευρώ για ποδιές (και αρκετά ακόμα για τις σημειώσεις που αγοράζουν πλέον οι φοιτητές). Για την Βρεφονηπιοκομία 18 ευρώ για τις υποχρεωτικές Ιατρικές εξετάσεις, ώστε να μπορούν να κάνουν πρακτική σε βρεφικούς σταθμούς. Για τη Νοσηλευτική 17 ευρώ για ποδιές και για την Αισθητική τουλάχιστον 100 ευρώ για το βαλιτσάκι με τα καλλυντικά (τα δύο τελευταία με δυνατότητα παραλαβής από τον πάγκο της ΔΑΠ). Η πρώτη δύναμη του ΤΕΙ, η ΔΑΠ, σε όλα αυτά αποφάσισε να απαντήσει με το ψάξιμο οικονομικών πακέτων. Ούτε λόγος να απαιτήσει να δοθούν δωρεάν.

Οι φοιτητές, όμως, παρά το γεγονός ότι οι σύλλογοί τους δε λειτουργούν όπως θα έπρεπε, με πρωτοπόρους τους σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ και τις Επιτροπές Αγώνα άνοιξαν το ζήτημα, μπήκαν μπροστά, ώστε να μην πληρώνει κανείς φοιτητής ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ για τις σπουδές του. Ενας αγώνας που πρέπει να δοθεί και θα δοθεί αποφασιστικά από εδώ και μπρος πιο οργανωμένα, ώστε να εκλείψει ο τιμοκατάλογος της ντροπής, για να αποκτήσουμε πραγματικά δωρεάν Παιδεία.

Οι σπουδαστές πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην πέμπτη φάλαγγα της κυβέρνησης (ΔΑΠ) και σε όποιον τους παρασύρει στο συμβιβασμό ως το μικρότερο κακό.

Στις εκλογές της Τετάρτης, 17 Απρίλη, να στείλουμε ένα μήνυμα αντίστασης και αγώνα. Στηρίζουμε τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ