Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Καταγγελίες για την πολιτική ασύλου

Associated Press

Την ώρα που χιλιάδες Σύροι καταφεύγουν διωγμένοι στην Ελλάδα, το ελληνικό κράτος τούς αντιμετωπίζει με το δόγμα της αποτροπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 152 αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου από πολίτες της Συρίας που εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό πέρσι, οι 150 απορρίφθηκαν και μόνο σε δύο περιπτώσεις αναγνωρίσθηκε το καθεστώς πρόσφυγα ή χορηγήθηκε καθεστώς επικουρικής προστασίας.

Αυτό καταγγέλθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί κατά 400% περίπου οι συλλήψεις Σύρων προσφύγων που περνούν χωρίς έγγραφα τα ελληνικά σύνορα. Συγκεκριμένα, ενώ το 2011 σημειώθηκαν 1.522 συλλήψεις, το 2012 αυξήθηκαν στις 7.927 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν 1.273. Οπως αναφέρθηκε, οι Σύροι στα σύνορα της χώρας στερούνται ακόμα των αναγκαίων μηχανισμών υποδοχής, που να εξασφαλίζουν κάλυψη βασικών αναγκών, ασφαλή διάγνωση της ατομικής τους κατάστασης και παροχή ενημέρωσης σε γλώσσα που κατανοούν. Οπως και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται σε ακατάλληλες συνθήκες που παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλο συνωστισμό. Τις τελευταίες μέρες σε παραλία της Λέσβου βρίσκονται περιορισμένοι 60 αλλοδαποί χωρίς χαρτιά, που διαβιούν βρεγμένοι και υποσιτισμένοι.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε περίπτωση Σύρου πολίτη που ζούσε στην Ελλάδα 12 χρόνια. Εδώ γεννήθηκαν τα παιδιά του, ήταν νόμιμος, αλλά κάποια στιγμή αποφάσισε να τα στείλει να επισκεφτούν τους συγγενείς του στη Συρία. Πήγε και ο ίδιος εκεί και όταν προσπάθησε να επιστρέψει η άδεια παραμονής του είχε λήξει πριν δυο μήνες. Οι αστυνομικοί στους Κήπους του Εβρου δεν του επέτρεψαν την είσοδο και του αναφέρθηκε να βρει άλλο τρόπο εισόδου. Το Μάρτη πήγε στη Σμύρνη, πλήρωσε διακινητή, αλλά το σκάφος που τον μετέφερε στην Λέσβο ναυάγησε και ο ίδιος με τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά πνίγηκαν. Εξάλλου, στη συνέντευξη καταγγέλθηκε περίπτωση εμβολισμού βάρκας με Σύρους πρόσφυγες από σκάφος του Λιμενικού. Οι επιβαίνοντες βρέθηκαν στη θάλασσα, αλλά σώθηκαν και οι 45 αφού κολύμπησαν μέχρι τις ελληνικές ακτές που ήταν κοντά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ