Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενέκρινε μελέτη για εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η μελέτη για τη λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα φυτικής προέλευσης από τσιπς ξύλου (σ.σ. μικρά κομμάτια ξύλου) που εντάσσεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), κατά τη διάρκεια προχτεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής.

Η απόφαση πάρθηκε χωρίς να εξηγηθεί στοιχειωδώς ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλουν την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας και με ποιον τρόπο θα αποφευχθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι αιτιάσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στερούντο σοβαρής επιχειρηματολογίας, καθώς εξήγησαν την επιλογή αυτή με το σκεπτικό ότι... ο νόμος ορίζει πως επιτρέπεται να «μπαίνουν» ΑΠΕ σε περιοχές εκτός σχεδίου, όπως είναι η θέση Καλιφτάκι στο Δήμο Κηφισίας όπου προβλέπεται να λειτουργήσει η εν λόγω μονάδα.

Βέβαια, δεν απασχόλησε το γεγονός ότι το Καλιφτάκι βρίσκεται μεν εκτός σχεδίου, είναι όμως κατοικημένη περιοχή. Οπως δεν εξηγήθηκε το γιατί -τη σχετική πληροφορία κατέθεσε στο σώμα ο Ιπ. Κοκκινόπουλος, εκ μέρους των εκλεγμένων του ΚΚΕ- η εταιρεία «ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΠΕ» που αιτείται να λειτουργήσει τη συγκεκριμένη μονάδα, απέσυρε έτερο αίτημά της για τη λειτουργία 6 παρόμοιων εργοστασίων στο Μαρκόπουλο.

Το μείζον ζήτημα, που έχει να κάνει με την πολιτική ανάθεσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε χέρια ιδιωτών, ανέδειξε ο Ιπ. Κοκκινόπουλος. Στην τοποθέτησή του έκανε σαφή τη θέση των εκλεγμένων του ΚΚΕ, ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να παραδίδεται σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, για το εργοστάσιο στη θέση Καλιφτάκι, είπε ότι η εταιρεία θα καταλάβει τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης αφού θα χρησιμοποιεί τσιπς ευκαλύπτου. Κατέληξε ότι δεν υπάρχουν τρόποι να ελεγχθεί ότι η εταιρεία δε θα μολύνει την ατμόσφαιρα ή το υπέδαφος και κατέληξε ότι είναι απαράδεκτο το Περιφερειακό Συμβούλιο να «περνά» τέτοια θέματα.

Η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Περιπτώσεων της εταιρείας εγκρίθηκε τελικά με τις ψήφους των συμβούλων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι προτεραιότητες των κεφαλαιοκρατών στις «πράσινες» μπίζνες (2020-06-19 00:00:00.0)
Για μπίζνες στο Κόσσοβο (2017-02-21 00:00:00.0)
Ενέργεια για τα κέρδη του κεφαλαίου ή για τις λαϊκές ανάγκες; (2015-08-14 00:00:00.0)
Νέα διαβούλευση μετά από αντιδράσεις (2013-04-17 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν παράδοσή της σε επιχειρηματίες (2013-03-12 00:00:00.0)
Δέσμευση για επανεξέταση της τιμολόγησης (2010-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ