Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ - ΡΙΑΝΤ.-- Την πρόθεσή της ν' αναθέσει ολόκληρα τμήματα του έργου της κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα στη Σ. Αραβία, εφόσον το αναλάβει, σε ντόπιες εταιρείες ως υπερεργολαβία ανακοίνωσε, χτες, η γαλλική εταιρεία κατασκευής πυρηνικών σταθμών «Areva», που διεκδικεί ν' αναλάβει την κατασκευή πυρηνικής εγκατάστασης ισχύος 17,6 γιγαβάτ στο βασίλειο. Σε περίπτωση που αναλάβει το έργο, ως αντάλλαγμα για τη «δουλειά» που θα δώσει στις ντόπιες εταιρείες, η «Areva» φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να στοχεύει να προωθήσει την επίσης γαλλική (κατά κύριο λόγο κρατική) ενεργειακή εταιρεία παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε ν' αποκτήσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό της αγοράς ενέργειας στη Σ. Αραβία.

ΚΙΡΚΟΥΚ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Αποφασισμένη να ολοκληρώσει, πιθανότατα και φέτος, τη σύνδεση του πετρελαϊκού κοιτάσματος Τακ Τακ, που ελέγχεται από την εταιρεία «Genel Energy» με τον τουρκικό αγωγό Κιρκούκ - Τσεϊχάν προκειμένου να εξάγει απευθείας αργό πετρέλαιο φέρεται, σύμφωνα με τουρκικές επιχειρηματικές πηγές, η κουρδική αυτονόμη ηγεσία του βορείου Ιράκ. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, είναι δεδομένο θα προκληθεί περαιτέρω ένταση ανάμεσα στην αυτόνομη κουρδική περιοχή και στην κεντρική διοίκηση της Βαγδάτης, που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο στις πετρελαϊκές συμφωνίες.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Κατηγορούμενος και για τη δολοφονία των Τούρκου πρώην προέδρου, Τουργκούτ Οζάλ, είναι ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Λεβέντ Ερσόζ, ο οποίος έχει κριθεί προφυλακιστέος και για την υπόθεση Εργκένεκον. Το δικαστήριο της Αγκυρας έκανε χτες δεκτό το κατηγορητήριο του εισαγγελέα για την υπόθεση Οζάλ, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά επίσημα ως εγκληματική πράξη, μία μέρα πριν παραγραφεί το αδίκημα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Λ. Ερσόζ έδρασε σε συνεργασία με τον αντισυνταγματάρχη Σαβάς Κορκμάζ.

ΤΟΚΙΟ.-- Σεισμός 6,2 Ρίχτερ, που συνοδεύτηκε από 20 ισχυρούς μετασεισμούς, σημειώθηκε χτες στο ηφαιστειακό νησάκι Μιγιάκε της νότιας Ιαπωνίας προκαλώντας αναστάτωση και τον ελαφρύ τραυματισμό μόλις τριών ατόμων. Στο μεταξύ, νέο «επεισόδιο» σημειώθηκε χτες ανοιχτά των βραχονησίδων Σενκάκου (ιαπωνικά)/Ντιαόγου (κινέζικα) από δύο κινεζικά αντιτορπιλικά που «προειδοποίησαν» ιαπωνικά αλιευτικά πως πρέπει να απομακρυνθούν γιατί βρίσκονται σε κινεζικά χωρικά ύδατα...

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Συνεχίστηκαν χτες για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Παραγουάη με αίτημα την ανάκτηση των κλεμμένων από το δημόσιο εκτάσεων και την αναδιανομή της γης κυρίως στο Κουρουγουάτι, όπου αποτέλεσε και το θέατρο της σφαγής των αγροτών τον περασμένο Ιούνιο. Χθες οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο και μόλις πέντε ημέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Εντεκα Αφρικανοί μετανάστες αγνοούνται, άλλοι έντεκα πνίγηκαν, 12 νοσηλεύονται και δύο κρατούνται όντας καλά στην υγεία τους μετά από την ανατροπή του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν στα ανοιχτά της μαροκινής πόλης Χοσιάρ. Το πλοιάριο πιθανότατα είχε ως προορισμό την Ισπανία. Οι μαροκινές αρχές έχουν επανειλημμένως για καταγγελθεί απάνθρωπη συμπεριφορά και κακοποίηση των μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ