Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΜΟ
«Χάνω το παιδί μου... »

Το αναπηρικό και το λαϊκό κίνημα πρέπει να επιβάλουν να έχουν όλοι δωρεάν φάρμακα και θεραπείες

Ανασφάλιστη, με πολλαπλά μη αναστρέψιμα προβλήματα Υγείας που της δημιουργούν αναπηρίες και αναγκασμένη να πληρώνει η οικογένειά της χιλιάδες ευρώ το μήνα για να κρατηθεί στη ζωή.

Η επιστολή του πατέρα της 26χρονης Αναστασίας από τη Σάμο, του ψαρά Θωμά Τριανταφύλλου, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας συγκλονίζει. Ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για μια εξαίρεση, αλλά για το νόμο της βαρβαρότητας που επιβάλλεται σε χιλιάδες ασθενείς, ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες: Η Υγεία είναι εμπόρευμα. Ο καθένας ανάλογα με την τσέπη του (εισφορές ή απευθείας πληρωμές), έχει και τις αντίστοιχες υπηρεσίες...

Στην επιστολή του ο Θ. Τριανταφύλλου αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Η 26χρονη σήμερα κόρη μου Αναστασία Τριανταφύλλου κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ορμονικές διαταραχές που επηρέασαν έντονα τον Ψυχισμό της κι επιπλέον της δημιούργησαν πλείστα προβλήματα υγείας με διαταραχές στην καρδιά, την όραση, το πεπτικό σύστημα, ενώ φλεγμονή της δεξιάς κροταφογναθικής άρθρωσης δυσχεραίνει τη λήψη τροφής(...).

Ως το 24ο έτος της ηλικίας της παρέμενε ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, κάνοντας χρήση της ασφάλισης της μητέρας της. Εκτοτε και παρά του ότι επιδείξαμε τα παραστατικά ανικανότητας κι αναπηρίας, η ασφάλιση διεκόπη παραπέμποντάς μας στην πρόνοια. Μόνο που η πρόνοια δύναται ν' ασφαλίσει μετά το 29ο έτος. Η Αναστασία είναι ανασφάλιστη με τα έξοδα νοσηλείας να ανέρχονται στα 3.000 ευρώ τουλάχιστον μηνιαίως, με τα τρέχοντα στις 4.000 ευρώ, αφού έχει αδυναμία βάδισης, όρασης, επιβάλλεται 24ωρη φύλαξή της, αδυνατεί η μεταφορά της με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο στη Σάμο και πέρα απ' όλα τα άλλα αυτό το παιδί, λόγω του προβλήματος, δεν κοιμάται ποτέ, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Για την ανανέωση της πιστοποίησης αναπηρίας είναι εγγεγραμμένη στα ΚΕΠΑ Θεσσαλονίκης μόνο που, σύμφωνα με την ενημέρωση, είναι σε λίστα αναμονής».

Το δράμα αυτής της οικογένειας περιγράφει ανάγλυφα την καταδίκη χιλιάδων ΑμεΑ που η ζωή τους κρέμεται από τη θεραπεία, τα φάρμακα, τα τεχνητά βοηθήματα. Οχι μόνο περιμένουν 8 - 10 μήνες για να εξεταστούν ή να επανεξεταστούν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όχι μόνο τα ΚΕΠΑ έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις να κόβουν τα ποσοστά αναπηρίας για να μειώνονται οι παροχές, αλλά επιπλέον για όλους τους μήνες της αναμονής διακόπτεται η αναπηρική σύνταξη, το επίδομα και η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Β. Αιγαίου, που προωθεί την επιστολή, διεκδικεί σταθερά να μη διακόπτεται η σύνταξη, το επίδομα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα ΑμεΑ που περιμένουν να εξεταστούν, αλλά και να μην πληρώνει κανείς για φάρμακα και θεραπείες. Να μην εξαρτώνται οι παροχές από το ποσοστό αναπηρίας και να σφραγιστούν τώρα τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, για το οποίο το αναπηρικό και το λαϊκό κίνημα πρέπει να παλέψουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ