Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεταφέρεται η Ουρολογική κλινική της «Πολυκλινικής»

Θύματα των συγχωνεύσεων και οι νεφροπαθείς

Διαλυτικές στην κυριολεξία είναι οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και των κλινικών για την παροχή υπηρεσιών. Η «Πολυκλινική», που διασυνδέθηκε με το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μένει χωρίς Ουρολογική κλινική καθώς μεταφέρεται στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο με απόφαση των Διοικήσεων της 1ης και 2ης Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Μάλιστα η απόφαση πάρθηκε χωρίς καν ενημέρωση της ενιαίας Διοίκησης των διασυνδεόμενων νοσοκομείων «Ευαγγελισμού», «Πολυκλινικής», «Οφθαλμιατρείου» και του «3ου Θεραπευτηρίου» του πρώην η ΙΚΑ.

Τη μεταφορά στο «Θριάσιο» ζήτησαν οι γιατροί της Ουρολογικής αποδεχόμενοι τη λογική των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων και των κλινικών. Στη συγχώνευση είχε αντιδράσει ομόφωνα το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων, ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και το επιστημονικό συμβούλιο της «Πολυκλινικής». Μάλιστα το θέμα ήταν προς συζήτηση στο ΔΣ του «Ευαγγελισμού» στις 4/4/2013 αλλά το θέμα αναβλήθηκε μετά την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των γιατρών και των εργαζομένων.

Προχτές ζήτησε να συζητηθεί το θέμα ο εκπρόσωπος των γιατρών του «Ευαγγελισμού» Ηλίας Σιώρας αλλά απορρίφτηκε. Ανάμεσα στους γιατρούς που ζήτησαν τη μεταφορά της Ουρολογικής κλινικής είναι και υποψήφιος του «Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών για την υγεία» στις πρόσφατες εκλογές για την ΕΙΝΑΠ. Το Μέτωπο στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τα άλλα τάσσεται κατά της συγχώνευσης και της κατάργησης κλινικών και κλινών...

Θύματα και οι νεφροπαθείς

Μεγάλο θύμα των συγχωνεύσεων είναι οι νεφροπαθείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση στο «3ο Θεραπευτήριο» καθώς η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) συγχωνεύτηκε με την ανακαινισμένη ΜΤΝ στον «Ευαγγελισμό» - όπου χτες έγιναν και τα εγκαίνια.

Οι συγχωνευμένες ΜΤΝ θα έπρεπε να κάνουν αθροιστικά τουλάχιστον 1.200 αιμοκαθάρσεις το μήνα. Από την αρχή το Σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» είχε ταχθεί κατά της συγχώνευσης των ΜΤΝ διότι δεν επαρκούν ούτε το προσωπικό, ούτε ο χώρος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αφόρητες συνθήκες για ασθενείς, εργαζόμενους και το ίδιο το νοσοκομείο. Στο «3ο Θεραπευτήριο» έκαναν αιμοκάθαρση 46 νεφροπαθείς. Τώρα οι διοικούντες διαπίστωσαν ότι «ασθενείς δεν χωράνε» και κατηύθυναν αρκετούς από αυτούς στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή ήδη τα αποτελέσματα της συγχώνευσης είναι -πέρα από την ταλαιπωρία των ασθενών- και η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ευαίσθητο χώρο των αιμοκαθάρσεων.

Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» και μετά την οριστική απόφαση για τη συγχώνευση είχαν υποδείξει ανεκμετάλλευτους χώρους σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, αλλά δεν εισακούστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ