Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποσύρθηκε για να επανέλθει η αντεργατική διάταξη

Ενδοκυβερνητική διαμάχη στις πλάτες συμβασιούχων εργαζομένων, με αφορμή την κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση που στοχεύει στην κατάργηση ακόμα και του δικαιώματος της παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας. Η κυβέρνηση μπροστά στη γενική κατακραυγή του μέτρου που σχεδίαζε, δηλαδή να εγκαταλείπουν οι εργαζόμενοι την εργασία τους ακόμη και αν έχει εκδοθεί υπέρ τους προσωρινή διαταγή ή ασφαλιστικά μέτρα, αναγκάστηκε να αποσύρει προς το παρόν τη σχετική διάταξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη. Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου μετά το Πάσχα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και πως το περιεχόμενό της «θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμόδιων υπουργών». Είχε προηγηθεί η συντονισμένη παρέμβαση των τριών αρχηγών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.

Προφανής σκοπός αυτής της διάταξης του υπουργού Α. Μανιτάκη είναι η απομάκρυνση από το δημόσιο χιλιάδων συμβασιούχων, οι οποίοι διατηρούν τις θέσεις τους με βάση προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Ειδικότερα, η επίμαχη ρύθμιση όριζε ότι «δεν επιτρέπεται με την προσωρινή διαταγή να διατηρείται σε ισχύ έννομη σχέση η οποία λύθηκε, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο τροποποιήθηκε, ούτε να επιτραπεί η συνέχισή τους. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον προσωρινές διαταγές που έχουν εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τις επίμαχες ρυθμίσεις για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, πρότεινε με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό Δημόσιο. Πρόταση που συνηγορεί στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και στην ουσία οδηγεί χιλιάδες συμβασιούχους στην απόλυση μια ώρα αρχύτερα.

Την επιχειρούμενη κατάργηση του προσωρινής δικαστικής προστασίας καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ