Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
IAΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Στενή αμερικανο-ιαπωνική στρατιωτική συνεργασία και συνομιλίες στο Πεκίνο

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη στενή στρατιωτική συνεργασία ιδιαίτερα σε βάρος της ΛΔ Κορέας, με πρόσχημα το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα, επαναβεβαίωσαν χτες Ιάπωνες υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι μετά από συναντήσεις τους με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο οποίος βρέθηκε χτες για δεύτερη μέρα στο Τόκιο.

Ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό στρατηγό Ντέμπσεϊ επανέλαβε ότι η στενή διμερής στρατιωτική συνεργασία «δεν είναι ζωτική μόνο για την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας αλλά και για την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και οικονομική ευημερία της περιοχής της Ασίας - Ειρηνικού». Ο Ντέμπσεϊ έχει αφήσει σαφείς απειλητικές αιχμές έναντι του Πεκίνου, δηλώνοντας την Πέμπτη στην αεροπορική βάση Γιοκότα, ότι σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά ούτε και να θυσιάσουν τις στρατιωτικές σχέσεις με την Ιαπωνία προς όφελος των σχέσεων της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, καταλήγοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις έναν πόλεμο είναι να προετοιμάζεσαι γι' αυτόν».

Το ίδιο 24ωρο στο Πεκίνο ξεκινούσαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε στρατιωτικούς αξιωματούχους Κίνας και Ιαπωνίας σε μία προσπάθεια εκτόνωσης του νέου γύρου έντασης με αφορμή τη γνωστή αντιπαράθεσή τους για τα νησιά Σενκάκου (ιαπωνικά) / Ντιαόγου (κινέζικα). Νωρίτερα το πρωί, τρία κινεζικά πλοία εισήλθαν στα χωρικά ύδατα των νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Το περιστατικό δεν φάνηκε να παίρνει άμεσα μεγαλύτερες διαστάσεις. Πάντως, προ ημερών, το Τόκιο είχε ανακοινώσει τη συγκρότηση ειδικής δύναμης 600 ανδρών και 12 πλοίων εποπτείας για την προστασία των νησιών Σενκάκου, φημισμένα για τα πλούσια υποθαλάσσια κοιτάσματά τους σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Τέλος, η Αυστραλία (άλλη μία στενή σύμμαχος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό) ανακοίνωσε ότι βγάζει στην περιοχή τη φρεγάτα «HMAS SYDNEY», που διαθέτει μεταξύ άλλων σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα, προκειμένου να συμμετάσχει σε «περιπολίες» μαζί με σκάφη του αμερικανικού 7ου στόλου στην Ιαπωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ