Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΟΥΝΤΕΣΜΠΑΝΚ - ΕΚΤ
Εβγαλαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια για την κρίση

Ευθείες βολές της γερμανικής τράπεζας για το σχέδιο αγοράς ομολόγων από την Ελλάδα και άλλες χώρες

Τα μαχαίρια από τα θηκάρια έβγαλαν η γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τους χειρισμούς αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ότι οι ανταγωνισμοί για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης προκαλούν τριβές και εντάσεις σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε και επιβεβαιώθηκε από τη γερμανική τράπεζα, η Bundesbank κατηγορεί την EΚΤ ότι ανέλαβε μεγάλο ρίσκο, ιδιαίτερα με τον ELA, καθώς «σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την ίδια, η ελληνική περίπτωση δείχνει επίσης ότι η «ρευστότητα ήταν διαθέσιμη παρά τη μη τήρηση των δεσμεύσεων», συμπεραίνοντας πως η εκπλήρωση των εκάστοτε προϋποθέσεων δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 21 Δεκέμβρη 2012 και φαίνεται να είναι η γνωμοδότηση της Bundesbank στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για την προσφυγή εναντίον του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Οι επικρίσεις της Bundesbank αφορούν τη γενικότερη στάση της ΕΚΤ με την αγορά ομολόγων χωρών που υφίστανται πίεση στις αγορές. Το σκεπτικό της Bundesbank είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που κανονικά θα έπρεπε να λύνονται από τις κυβερνήσεις των εκάστοτε κρατών, βάζοντας επί της ουσίας ζήτημα μη διασποράς της ζημιάς από τις τράπεζες στα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, «δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ να αποτρέψει την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ». Καθόλου τυχαία, το κείμενο δημοσιοποιείται λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την άλλη βδομάδα, οπότε φημολογείται ότι μπορεί να αποφασιστεί νέα μείωση των επιτοκίων, σαν μέσο για την παροχή ρευστότητας στην αγορά των υπερχρεωμένων κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Στην παραπέρα μείωση των επιτοκίων αντιδρά η Γερμανία.

Την ίδια ώρα, στο μάτι του κυκλώνα φαίνεται πως μπαίνει η Σλοβενία, καθώς σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, «οι μακροοικονομικές ανισορροπίες που συσσωρεύονται καθιστούν αναγκαία τη λήψη αποφασιστικής δράσης». Ο Ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε τις βασικές παρατηρήσεις της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν πριν από δύο βδομάδες, προειδοποιώντας τη χώρα για τον κίνδυνο του χρηματοπιστωτικού τομέα, που απορρέει από το υψηλό χρέος των επιχειρήσεων και τις αρνητικές συνέπειες της απομόχλευσής τους.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει στην Κομισιόν στις 9 Μάη το πρόγραμμα σταθερότητας και τα μέτρα που περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της περιόδου 2013-2014.

Στην Κύπρο, το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου υπολογίζει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα φθάσει φέτος τουλάχιστον στο 12% και η ανεργία στο 20%. Σύμφωνα, τέλος, με στοιχεία της ΕΚΤ, οι ιδιωτικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες υποχώρησαν κατά 1,8 δισ. ευρώ ή 3,9% το Μάρτη, καθώς η Ευρωζώνη προετοιμάζονταν για την επιβολή ζημιών στους μη διασφαλισμένους καταθέτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ