Τρίτη 30 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Συλλήψεις κτηνοτρόφων

Τους συνέλαβαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική εξόντωσής τους από την πολυεθνική «Μαρινόπουλος», που πουλάει αρνιά κάτω και από τις τιμές παραγωγού

Σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες οι κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων έξω από το σούπερ - μάρκετ «Μαρινόπουλος», αντιδρώντας στην απαράδεκτη και προκλητική, όπως τη χαρακτηρίζουν, πρακτική της πολυεθνικής εμπορικής αλυσίδας, να πουλά αμνοερίφια ενόψει εορτών του Πάσχα, κάτω του κόστους αγοράς, συμπιέζοντας έτσι την τιμή παραγωγού σε εξευτελιστικά επίπεδα. Οπως σημειώνουν οι παραγωγοί, αυτή η πολιτική που συχνά την αξιοποιούν οι μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες ώστε να κυριαρχήσουν στην αγορά, η πολιτική, δηλαδή, των πωλήσεων κάτω του κόστους, εκτός από το γεγονός ότι πλήττει τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους μικρούς εμπόρους της περιοχής, είναι και παράνομη.

Η ειρηνική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων είχε ως σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις αθέμιτες πρακτικές της «Carrefour-Μαρινόπουλος», παρ' όλα αυτά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες προχώρησαν σε περισσότερες από 40 προσαγωγές, ενώ σε τέσσερις τουλάχιστον περιπτώσεις οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, όλο το προηγούμενο διάστημα οι κτηνοτρόφοι πουλούσαν τα αρνιά και κατσίκια στην πολυεθνική, με τιμές περί τα 5,8 ευρώ το κιλό, μια τιμή που μπορεί να θεωρείται χαμηλή, ωστόσο κάλυπτε κατ' ελάχιστο το αυξημένο αυτή την περίοδο κόστος παραγωγής. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, η επιχείρηση έριξε την τιμή πώλησης στα 5,4 ευρώ, αναγκάζοντας έτσι και τους μικρότερους εμπόρους και τους μεμονωμένους κρεοπώλες να ρίξουν αντίστοιχα και στο μέτρο των δυνατοτήτων του ο καθένας τη λιανική τιμή, με αποτέλεσμα όλοι να προσπαθήσουν να συμπιέσουν και την τιμή παραγωγού σε επίπεδα κάτω και από τα 4,5 ευρώ. Πρόκειται για κλασική μονοπωλιακή πρακτική, με αποκλειστικό στόχο την απόκτηση απόλυτης κυριαρχίας στην αγορά, ειδικά σε μία περίοδο που ο σχετικός τζίρος εμφανίζεται αυξημένος. Πρόκειται για μια τακτική που κατ' αρχήν εμφανίζεται ως «φιλική» προς τον καταναλωτή, κάτι που το διαφημίζουν μετά μανίας όλοι οι απολογητές του συστήματος και των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κι αυτό επειδή η τακτική των μεγάλων επιχειρήσεων μπορεί να ξεκινά με την προβολή χαμηλών, υποτίθεται δελεαστικών τιμών, μόνο που στη συνέχεια αυτές οι ίδιες οι επιχειρήσεις ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων τους στα ύψη. Επίσης, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, οι υπεύθυνοι του καταστήματος αμέσως μόλις τους είδαν να καταφθάνουν έξω από την είσοδο, έβγαλαν από τη βιτρίνα τις ταμπέλες που ανέγραφαν «κρητικό προϊόν», γεννώντας έτσι βάσιμες υποψίες για προσπάθεια παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν άργησαν να φανούν και να προβούν σε αδικαιολόγητη μαζική προσαγωγή πάνω από 40 κτηνοτρόφων στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων, όπου εκεί απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «διατάραξη οικιακής ειρήνης και απειλή» σε 4 από αυτούς, για να αφεθούν στη συνέχεια ελεύθεροι μέχρι τον ορισμό τακτικής δικάσιμου. Ανάμεσα στους τέσσερις συλληφθέντες ήταν και ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Χανίων Μ. Σταυριανουδάκης, ο οποίος είχε συλληφθεί ξανά την περασμένη Παρασκευή με την κατηγορία της «απειλής», αμέσως με το που εμφανίστηκε έξω από το σούπερ μάρκετ όπου είχε οριστεί συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ