Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
«Προσαρμογή» εν μέσω αντιλαϊκών παροτρύνσεων

Αν και η ημερίδα του ΣΕΒ ήταν για το ευρώ, ο κοινοτικός επίτροπος Πέντρο Σόλμπες και οι άλλοι ομιλητές, υπέδειξαν στην κυβέρνηση συνέχιση της λιτότητας και ταχύτερη προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών»

Για το «ευρώ και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», υποτίθεται ότι ήταν η ημερίδα που οργάνωσαν χτες οι βιομήχανοι, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην οποία παραβρέθηκε και μίλησε, επίσης, και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ ΠέντροΣόλμπες. Ομως, η ημερίδα αξιοποιήθηκε, σαν βήμα προβολής των αξιώσεων των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και των συνεταίρων τους (βιομηχάνων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών) στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι το επίκεντρο της ομιλίας του κοινοτικού επιτρόπου ΠέντροΣόλμπες, δεν ήταν το ευρώ, αλλά οι συστάσεις και υποδείξεις στην κυβέρνηση πως είναι ανάγκη να διατηρήσει η Ελλάδα την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική για ένα διάστημα και να προχωρήσει διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, κεφαλαίων, προϊόντων και υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις που παρατηρήθηκαν στην ευρωπαϊκή οικονομία από το 1999, όταν καθιερώθηκε το ευρώ ως το ευρωπαϊκό νόμισμα, ο Πέντρο Σόλμπες τις χαρακτήρισε... θετικές. Στα πλαίσια αυτά, τόνισε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω σταθερά ότι η ΟΝΕ υπήρξε μια επιτυχία έως σήμερα» και διατύπωσε τους παρακάτω τέσσερις κατευθυντήριους άξονες για την οικονομική πολιτική ακραίας αντιλαϊκής κατεύθυνσης:

1. Τη βελτίωση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής,

2. Τη διασφάλιση ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης,

3. Την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών,

4. Την άμεση ανάγκη να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρακτική μετάβαση στο νέο νόμισμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλος τόνισε ότι «η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ και στη ζώνη Ευρώ παρέχει τις δυνατότητες να ενταθεί ακόμη περισσότερο η αναπτυξιακή πορεία της χώρας», ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι «ο ανταγωνισμός γίνεται ο σημαντικότερος παράγων που θα προσδιορίζει την πορεία της οικονομίας μας». Αναφορικά με το χρόνο προσαρμογής των επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς του ευρώ επισήμανε ότι «η εμπειρία από τις ευρωπαϊκές και ελληνικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν ή πραγματοποιούν τη μετάβαση στο ευρώ είναι ότι αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες διαστάσεις, που δημιουργούν μεγαλύτερες απαιτήσεις χρόνου, από όσο αρχικά εθεωρείτο αναγκαίο», τονίζοντας ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και προέτρεψε τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τη συμφόρηση της τελευταίας στιγμής.

Από το βήμα της ημερίδας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στην... αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές της, καθώς και στην προετοιμασία της δημόσιας διοίκησης για την εισαγωγή του ευρώ. Μετά την ένταξη στη ζώνη ευρώ, οι προτεραιότητες μετατοπίζονται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιουργεί η συμμετοχή μας σε αυτή. Ταχύτερη ανάπτυξη, πλήρης απασχόληση, κοινωνική ευημερία είναι οι στόχοι μας στη νέα εποχή.

Απευθυνόμενος στο... εκλεκτό ακροατήριό του, σημείωσε κομπορρημονώντας ότι «τα τελευταία χρόνια πετύχαμε πολλά. Μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Αυτό που χρειάζεται είναι σταθερότητα στην εφαρμογή της πολιτικής μας, συνέπεια στην υλοποίηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, δυναμισμός στην προώθηση της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης»...

Εκ μέρους των τραπεζών ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι οι προοπτικές που διανοίγονται για τις ελληνικές τράπεζες στην εποχή του ευρώ είναι ευοίωνες, αρκεί να αντιμετωπίσουν εγκαίρως και με επιτυχία έξι «προκλήσεις», οι οποίες είναι: Να γίνουν πιο πελατοκεντρικές, να συνεχίσουν την αναδιάρθρωση για περαιτέρω μείωση του λόγου: λειτουργικού κόστους προς λειτουργικά έσοδα, να αποδώσουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση του προσωπικού τους, να βρεθεί βιώσιμη λύση για το ασφαλιστικό των τραπεζών, να βελτιώσουν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, να υιοθετήσουν διεθνή λογιστικά πρότυπα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ