Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
Ο διευθυντής αυθαιρετεί

Αν και υπάρχουν σαφείς νόμοι, αλλά και συγκεκριμένες αποφάσεις, που ορίζουν την πρόσληψη των Συνεργαζόμενων Ερευνητών στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δ»), εντούτοις ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου, αρνούμενος να αποδεχτεί την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής επιλογής, αυθαίρετα παραβιάζει κάθε έννοια συλλογικών αποφάσεων, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε καταξιωμένους επιστήμονες. Το θέμα έρχεται από το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών του κόμματος Αντώνη Σκυλλάκου και Γιώργου Χουρμουζιάδη, και απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος καλείται να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει ώστε να «μπει φρένο» στις αυθαιρεσίες του διευθυντή.

Το ΕΚΕΦΕ «Δ» έχει τη δυνατότητα, βάσει του άρθρου 19, παρ. 1 εδάφ. β του Ν. 1514/1985 να απασχολεί Συνεργαζόμενους Ερευνητές με συμβάσεις διαρκείας μέχρι δύο ετών, που μπορούν να ανανεωθούν με απόφαση του ΔΣ του Κέντρου για άλλα δύο χρόνια. Η πρόσληψή τους, όμως, όπως αναφέρεται και στο άρθρο 53, παρ.1, εδάφ. β, του Εσωτερικού Κανονισμού του ΕΚΕΦΕ «Δ» (ΦΕΚ 221Β/28-3-95) γίνεται με προκήρυξη και επιλογή από επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του διευθυντή του Κέντρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Συνεργαζόμενοι Ερευνητές είναι όλοι διδάκτορες με σημαντικά επιστημονικά εφόδια και έχουν ουσιαστική συνεισφορά στο Ερευνητικό Κέντρο του ΕΚΕΦΕ «Δ» κατά την τελευταία δεκαετία, παρά το ασταθές εργασιακό καθεστώς τους που ο νόμος χαρακτηρίζει ως υποτροφία.

Το ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δ» με πρόσφατη απόφασή του (θέμα 16 της 277ης/19-4-2000 συνεδρίασής του επέβαλε εντελώς αυθαίρετα όριο ηλικίας για τους υποψήφιους τα 35 χρόνια, ενώ παράλληλα απαγόρευσε τη συμμετοχή τους στους σχετικούς διαγωνισμούς όσων ατόμων έχουν ήδη διατελέσει Συνεργαζόμενοι Ερευνητές για 4 χρόνια. Βασιζόμενος στις αυθαίρετες αυτές αποφάσεις ο διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «Δ» αρνείται να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής επιλογής του Ινστιτούτου Βιολογίας, την οποία ο ίδιος διόρισε με τη με αριθμό πρωτοκόλλου 110/1/042 (15-11-2000) προκήρυξη στην οποία έχουν συμπεριληφθεί οι προαναφερθέντες αυθαίρετοι περιορισμοί.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να πάψει το ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δ» να θεσπίζει όρια ηλικίας κατά το δοκούν και να τηρεί αυτά που προβλέπονται από τους υπάρχοντες νόμους
  • Να πάψει το ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δ», να στερεί από Ελληνες πολίτες το δικαίωμα συμμετοχής στους σε δημόσιο διαγωνισμό, βάσει αυθαιρέτων κριτηρίων που το ίδιο θεσπίζει.
  • Να πάψει ο Διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «Δ» να προβαίνει σε προκηρύξεις οι οποίες περιέχουν αυθαίρετους περιορισμούς.
  • Να εφαρμόσει ο διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «Δ» τις αποφάσεις των επιτροπών επιλογής που ο ίδιος διορίζει, ανεξάρτητα από το αν του είναι αρεστές ή όχι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ