Σάββατο 18 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πακέτο αντιλαϊκών μέτρων

ΡΩΜΗ.--

Στην υιοθέτηση ενός πρώτου πακέτου μέτρων που προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση της «ελάφρυνσης» των βαρών στους Ιταλούς εργαζομένους αλλά στην ουσία απλώς τους αλλάζει τη μορφή προχώρησε, χτες, η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Ενρίκο Λέτα. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, καταργείται ο φόρος πρώτης κατοικίας (στον οποίο περιλαμβάνονται και αγροτικές εκτάσεις) που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Μόντι, και αναστέλλεται η καταβολή της πρώτης δόσης του που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Ο Λέτα υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει πλήρως αναμορφωθεί ο συγκεκριμένος φόρος, η μη είσπραξη του οποίου αφήνει ένα κενό περίπου οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ στον ιταλικό προϋπολογισμό, που, σε πολύ χαμηλούς τόνους, διέρρευσε ότι θα καλυφθεί από «μείωση δαπανών», δηλαδή θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια. Στην απόφαση εξαίρεσης δεν περιλαμβάνονται οι βιομηχανικές και οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες όμως θα έχουν πλέον το δικαίωμα να εντάσσουν στη φορολογική δήλωση της εταιρείας τους το φόρο και αυτός να εκπίπτει, με αποτέλεσμα επί της ουσίας να απαλλάσσονται και αυτές από το φόρο ακίνητης περιουσίας.

Επίσης, ανακοινώθηκε χτες η αναχρηματοδότηση με ένα δισεκατομμύριο ευρώ του ταμείου ανεργίας, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που εργάζονται στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, κάτι που απλώς μετατοπίζει το πρόβλημα για μερικούς μήνες μετά. Προκειμένου, πάντως, να «απαντήσει» και σε ορισμένα από τα επιφανειακά αιτήματα περί διαφθοράς που πρόβαλλε και το «Κίνημα των 5 αστέρων», ο Λέτα προχώρησε σε κατάργηση του μισθού του υπουργού για όσους εξ αυτών λαμβάνουν και βουλευτική αποζημίωση ή είναι γερουσιαστές.

Μία μέρα πριν την ανακοίνωση του πρώτου αυτού πακέτου μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση Λέτα (η οποία έχει ήδη αρχίσει να κλυδωνίζεται από εσωτερικές διαφωνίες), ο Πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο» δήλωνε ότι κάποιοι δεν δείχνουν ν' αντιλαμβάνονται ότι η Ιταλία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που έχει κινήσει η ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ