Σάββατο 18 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικός πυρετός και πολεμικό «κλίμα»

Συνάντηση Ρώσου Προέδρου και ΓΓ του ΟΗΕ για το συριακό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντείνονται οι διπλωματικές επαφές αλλά και οι εκατέρωθεν παρασκηνιακές και υπόγειες ενδοϊμπεριαλιστικές αντεγκλήσεις με επίκεντρο την αμερικανο-ρωσική συμφωνία, την περασμένη βδομάδα, για διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης για τη Συρία και αντικείμενο την επίτευξη πολιτικής μεταβατικής λύσης. Το θέμα συζήτησαν, χτες, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, Μπαν και Λαβρόφ τάχθηκαν υπέρ της πραγματοποίησης της Διάσκεψης «το γρηγορότερο δυνατό» προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη ρωσική θέση ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το ποιος θα συμμετάσχει τελικά, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος αν δεν συμμετάσχουν και οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές αλλά και εκπρόσωποι άλλων χωρών, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Ιράν. Καυτηρίασε, επίσης, εμμέσως συνόδους και σχήματα όπως «οι Φίλοι της Συρίας», λέγοντας ότι ορισμένοι «από τους δυτικούς συνομιλητές μας έχουν την άποψη ότι αν εκπροσωπούνται κάπου οι απόψεις μόνο της μίας πλευράς και οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, μπορεί να γίνει διάλογος». Ο Μπαν Κι μουν από την πλευρά του κάλεσε εκ νέου τη συριακή ηγεσία να αποδεχτεί ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στη Συρία προκειμένου να διερευνηθεί αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, πού και πότε.

Η Διεθνής Διάσκεψη φαίνεται ότι ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χτες στην Ουάσιγκτον και οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι ως ένα βαθμό συζητήθηκε και η στάση που θα τηρήσουν οι τρεις δυνάμεις, εφόσον είναι κοινή, και στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» που πραγματοποιείται την επόμενη Τετάρτη, στην Ιορδανία, όπου προφανώς θα τεθεί και το ζήτημα της Διάσκεψης και το τι θα γίνει τελικά. Για το θέμα θα συζητήσει και η αντικαθεστωτική «Συριακή Εθνική Συμμαχία», την επόμενη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, πιθανότατα την Πέμπτη, ενώ ήδη άλλες ενώσεις αντικαθεστωτικών κοσμικών δυνάμεων έχουν δηλώσει πρόθυμες να συμμετάσχουν σε μια τέτοια Διάσκεψη.

Ρωσικά πλοία στην Κύπρο

Παράλληλα με τη διπλωματία, πάντως, εντείνονται και οι στρατιωτικές «κινήσεις» ή επαφές που θα μπορούσαν να σχετίζονται με μια στρατιωτική επιλογή. Χτες, γνωστοποιήθηκε ότι στην Κύπρο, στη Λεμεσό, κατέπλευσαν πέντε ρωσικά στρατιωτικά πλοία από το στόλο του Ειρηνικού: Πρόκειται για το καταδρομικό «Παντελέγεφ», μήκους 165 μέτρων, το δεξαμενόπλοιο «Πεσιένκα», μήκους 130 μέτρων, το υποστηρικτικό «Φότιφ Κρίλοφ» και τα πλοία αμφίβιου πολέμου «Περέσβετ» και «Ναύαρχος Νεβελσκόι». Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση θα παραμείνουν ελλιμενισμένα για τρεις μέρες μόνο.

Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», που υποστηρίζει ότι στη ρωσική βάση στην Ταρτούς, περιπολούν ήδη περί τα 10 ρωσικά πλοία με στόχο να αποτραπεί η οποιαδήποτε σκέψη στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Οι δε «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστηρίζουν ότι εδώ και καιρό η Ρωσία έχει παραδώσει στη Συρία αμυντικά συστήματα και πυραύλους τύπου Yakhont, βεληνεκούς 290 χιλιομέτρων, οι οποίοι προορίζονται για πλοία και θα μπορούσαν να αποτρέψουν τόσο μια απόβαση όσο και ένα ναυτικό αποκλεισμό ή μια απόπειρα παράδοσης διά θαλάσσης εξοπλισμού στους αντικαθεστωτικούς. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η συμφωνία υπογράφτηκε το 2007 και ότι η πρώτη παράδοση έγινε το 2011.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα, υποστήριξε χτες ότι η Ρωσία υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στη Συρία στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν υπογραφεί εδώ και χρόνια, επιμένοντας ότι το στρατιωτικό υλικό που παραδίδεται είναι αμυντικό και κυρίως αντιαεροπορικό, και υπό την έννοια αυτή δεν αλλάζει διόλου την ισορροπία δυνάμεων απέναντι στους αντικαθεστωτικούς, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής. Ο Λαβρόφ δεν έκανε ευθεία αναφορά στο αντιαεροπορικό σύστημα S300 αλλά αυτό το έπραξε η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης, Τζίπι Λίβνι, χαρακτηρίζοντας «αρνητική για τη σταθερότητα της χώρας την παράδοση των ρωσικών όπλων». Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της βδομάδας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα με τον Ρώσο Πρόεδρο και του επισήμανε την ισραηλινή θέση ότι τα όπλα αυτά μπορεί να φτάσουν στη λιβανική σιιτική «Χεζμπολάχ».

Την ίδια ώρα, επαφές με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, είχε ο αρχηγός της CIA, Τζον Μπρέναν, ο οποίος έφτασε απροειδοποίητα στο Ισραήλ την Πέμπτη αργά το βράδυ. Από τις επαφές αυτές δεν έγινε τίποτε γνωστό. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Λόιντ Οστιν, είχε επαφές με τη λιβανική ηγεσία και τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν στη Βηρυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ