Σάββατο 25 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Ρομπάι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη σημασία των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ και την ανάγκη ενίσχυσής τους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, την Πέμπτη στην Αγκυρα, όπου είχε συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και την αντιπρόεδρο του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Γκιουλτέν Κισανάκ.

Στο επίκεντρο της ατζέντας των συνομιλιών του Χ. Ρομπάι βρέθηκαν μεταξύ άλλων, η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο τη Συρία και τη «συμβολή της Αγκυρας» στις εξελίξεις, ο ρόλος της Τουρκίας στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η Ενέργεια, με το Ρ. Ερντογάν να καλεί σε αξιοποίηση του αγωγού «Ναμπούκο». O Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων την «οικονομική ανάπτυξη» της χώρας του, καθώς και τα οφέλη που θα προσφέρει στην ΕΕ, σε περίοδο κρίσης τονίζοντας και την αποπληρωμή του χρέους της χώρας στο ΔΝΤ. Ο Ρ. Ερντογάν εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το ότι η χώρα του δεν καλείται στις Συνόδους Κορυφής από το 2004, ζητώντας επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και σημειώνοντας ότι ήδη ζουν περισσότεροι από 5 εκατ. Τούρκοι στην ΕΕ.

Μιλώντας στην Ενωση Τούρκων Επιχειρηματιών (ΤΟΒΒ) ο Χ. Ρομπάι εξήρε τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο, τους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει, τη συμβολή της στη «διατήρηση της ειρήνης», ενώ μίλησε και για την επαναπροώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και σημείωσε τη συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα, την οποία χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας. Επίσης, τάχθηκε υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού προς το «συμφέρον όλων», όπως είπε -τη στιγμή που παρασκηνιακά κινούνται διεργασίες επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν- και χαρακτήρισε τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου ως «κίνητρο» προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία μεταξύ άλλων θα επέτρεπε και στενότερη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ