Τρίτη 28 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Να αποκατασταθεί η δωρεάν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διακοπή της πρόσβασης στις ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, επισημαίνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Λιάνα Κανέλλη και Σπύρος Χαλβατζής, με την οποία ζητούν να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν πρόσβαση στις βιβλιοθήκες.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, το "κούρεμα" των αποθεματικών τους, έχει δραματικές επιπτώσεις και στο ζήτημα της πρόσβασης πανεπιστημιακών δασκάλων, ερευνητών και φοιτητών στις ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Οι δραστικές περικοπές της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας στα κονδύλια προς την Ανώτατη Εκπαίδευση, που φτάνουν μέχρι και το 60%, παράλληλα με τη διόγκωση του κόστους σπουδών για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, συνεπάγονται και την παύση της δυνατότητας πρόσβασης σε ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, η εξώθηση των ερευνητών και φοιτητών τελικά να πληρώνουν από την τσέπη τους συνδρομές σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους για να μπορούν να εκπονήσουν εργασίες και ερευνητικές μελέτες, είναι στοιχείο ενός ακόμη φραγμού στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που αποκλείει από την ερευνητική δουλειά, από την επιστημονική μόρφωση όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να σηκώνουν τα μεγάλα οικονομικά βάρη των σπουδών.

Η γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, οι ελαστικές και κακοπληρωμένες σχέσεις εργασίας των ερευνητών, η απλήρωτη διδακτική εργασία των υποψήφιων διδακτόρων διαμορφώνουν μια κατάσταση πολύ δύσκολη για τους νέους επιστήμονες που συνεχίζουν στην έρευνα, ενώ τώρα τους ζητιέται επιπλέον να πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στη διεθνή βιβλιογραφία, ακόμα και να πληρώνουν μεγάλα ποσά για να δημοσιεύουν τις μελέτες τους.

Η επιστημονική μελέτη και η ερευνητική δουλειά, στα πλαίσια των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, θα έπρεπε να διασφαλίζεται δωρεάν και χωρίς περιορισμούς πρόσβασης σε όλους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, ερευνητές, φοιτητές. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς, ώστε να έχουν πλήρεις και ενημερωμένες επιστημονικές βιβλιοθήκες, πανεπιστημιακά τυπογραφεία και δωρεάν συγγράμματα για όλους τους φοιτητές. Οι υποψήφιοι διδάκτορες όχι μόνο δε θα πρέπει να εξωθούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους για συνδρομές σε βιβλιοθήκες, συγγράμματα, συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια κλπ., αλλά αντίθετα να ενισχύονται με υποτροφίες για να μπορούν ανεμπόδιστα να ολοκληρώσουν το ερευνητικό τους έργο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι αναγκαίες συνδρομές, για να διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, υποψήφιων διδακτόρων, μεταπτυχιακών και φοιτητών στις ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, για την εξασφάλιση υποτροφιών για όλους τους υποψήφιους διδάκτορες, ώστε να καλύπτονται χωρίς ελλείψεις όλες οι ανάγκες του ερευνητικού τους έργου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ